Eğitim Otonom Yatırım Nedir, Özellikleri Nelerdir? Otonom Yatırım Formulü Nedir?

Otonom Yatırım Nedir, Özellikleri Nelerdir? Otonom Yatırım Formulü Nedir?

14.12.2021 - 13:32 | Son Güncellenme:

Yatırım, mal ve hizmet üretilebilmesi için gerekli olan yeni ya da ek üretim tesislerinin kurulması ile yatırım harcamaları, envanterlere yapılan ilaveler ise bu işlerin gerçekleştirilmesi için yapılan ödemeleri ifade eder. Aynı zamanda yatırımların pek çok çeşidi vardır. Otonom yatırım nedir, özellikleri nelerdir sizler için derledik.

Otonom Yatırım Nedir, Özellikleri Nelerdir Otonom Yatırım Formulü Nedir

Yatırım çeşitleri arasında otonom yatırımlar yer alır. Otonom yatırımlar ise, mal veya hizmet üretmek için yapılan fakat elde etme kar amacı gütmeyen yatırımlardır.

Haberin Devamı

 Otonom Yatırım Nedir?

 Yatırım, tasarruf ve tüketimler kadar milli gelirle çok sıkı bir ilişki içinde değildir. Çünkü yatırımların çok önemli bir kısmı milli gelirden bağımsız olarak yapılır. Bu tür yatırımlara ise, otonom yatırımlar adı verilir. Otonom yatırım kararını ise, ister devlet ister özel sektör verebilir.

 Otonom Yatırımın Özellikleri Nelerdir?

 Milli gelir düzeyinden etkilenmeden sadece başka unsurların etkisi ile bu karar alınır. Bu unsurların en önemlileri ise şunlardır

Piyasadaki geçerli faiz oranı

Sermayenin marjinal etkenliği

Reel faiz oranı

Amortisman yatırımlarına duyulan ihtiyaç 

Alternatif yatırım türlerinin getirileri (Fırsat Maliyeti)

Otonom Yatırım Formülü Nedir?

 Otonom (bağımsız) yatırım çeşidi, milli gelirdeki artış ya da azalıştan yani kısacası talepteki artış ya da azalıştan bağımsızdır. Talepteki değişmeden bağımsız olması ise, doğrudan kar amacı taşımaması anlamına gelir. Bu anlamda otonom yatırımlar ise, kâr amacında değildir. Bunu çizelgeler ile gösterildiği zaman otonom yatırımın, gelir ile paralel olduğu görülür. Formülü ise; S = S0 + sYd'dir.