Eğitim Otozomal Ne Demek? Biyolojide Otozamal Ne Anlama Gelir?

Otozomal Ne Demek? Biyolojide Otozamal Ne Anlama Gelir?

11.03.2021 - 12:39 | Son Güncellenme:

Biyoloji dersinde kalıtım konusu bulunmaktadır. Kalıtım konusunda ise bilinmeyen yeni terimler kullanılmaktadır. Bu terimlerden bir tanesi “otozomal” terimidir. Otozomal terimi genel olarak kalıtım konusunda kullanılmaktadır. Biyoloji biliminde kullanılan kelimelerden biridir. Otozomal ne demek? Biyolojide otozamal ne anlama gelir? İşte özellikle biyoloji biliminin kalıtım konusunda kullanılan kelimelerden biri olan otozomal ile ilgili bilgiler.

Otozomal Ne Demek Biyolojide Otozamal Ne Anlama Gelir

Biyoloji bilimi insanların genetiği ile ilgilenir. Genetik konusunda insanların kromozomları ile ilgilenir. Kromozomlar ile ilgili özelliklerden bahsedilirken bir takım tanımlar, bir takım terimler kullanılır. Kromozomlar için kullanılan terimlerden bir tanesi otozomal terimidir. Bu yazıda otozomal terimi ile ilgili detayları inceleyeceğiz.

Haberin Devamı

 Otozomal Ne Demek?

 Otozomal kelimesinin kelime anlamı baskın, dominant demektir. Otozomal baskın olan anlamına gelir. İnsanlarda gonozom ve otozom olmak üzere iki tane farklı çeşitte kromozom bulunmaktadır. Gonozom olan kromozomlar cinsiyet özelliklerini belirlerler. Otozom kromozomlar ise eşeysel olmayan diğer özellikleri gösterir.

 Otozom kromzomlar kişinin saç rengini, göz rengini, ten rengini, boy uzunluğunu belirleyen genlerdir. Eşeyden bağımsız olan her şey otozomaldır. Göz rengi için hangi gen baskınsa o gene bağlı olarak renk belirlenir.

 Biyolojide Otozamal Ne Anlama Gelir?

 Biyolojide kalıtım konusundaki otozomal kelimesinin anlamı şu olmaktadır; kişi de genin kopyası ve genin değişmiş kopyası bulunur. Buna bağlı olarak değişmiş gen, normal olan gene baskındır veya normal genden daha üstündür. Bu durumda bireyin genetik olan bir hastalıktan etkilenmesi sebebiyle olur. Kişiyi etkilemekte olan genetik hastalık, değişmiş olan gen tarafından vücuda verilmesinden sonra gelen bilgiye bağlıdır.

Haberin Devamı

 Bazı otozomal olan genetik hastalıklar, kişinin doğumundan başlayarak etkiler. Diğerleriyse kişiyi yalnızca yetişkinlik döneminde etkisi olur. Bunlar geç başlamakta olan hastalıklar olarak bilinmektedir. Dominant olan baskın genetik hastalıklara Huntington hastalığı ve polikistik böbrek hastalığı örnek olmak amacıyla verilebilir.