Eğitim Ötv Matrahı Nedir, Nasıl Hesaplanır? Ötv Matrahı Nelerden Oluşur?

Ötv Matrahı Nedir, Nasıl Hesaplanır? Ötv Matrahı Nelerden Oluşur?

21.03.2022 - 17:06 | Son Güncellenme:

ÖTV matrahı en çok merak edilen vergiler içerisinde yer alır. Özellikle otomobiller ile ilgili olması üzerinden belli başlı bazı kriterleri bulunur. Peki, ÖTV matrahı nedir, nasıl hesaplanır? ÖTV matrahı nelerden oluşur detayları ile derledik.

Ötv Matrahı Nedir, Nasıl Hesaplanır Ötv Matrahı Nelerden Oluşur

Son yapılan kanun düzenlemesi ile beraber otomobillerin fiyatlarına bağlı olarak ÖTV matrahı öne çıkıyor. Özellikle vergilendirme kapsamında bu hesaplamaların nasıl yapılacağı merak edilen konular arasında öne çıkmaktadır.

ÖTV Matrahı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Vergi yasalarına göre belirlenmiş ve vergi borcunu hesaplamak için kullanılan yapı ÖTV matrahı olarak bilinir. Özellikle araçlar üzerinden ön plana çıkması ile beraber birçok alanda değerlendirilir. Günümüzde yapılan kanun kapsamında araçların fiyatları üzerinden yüzde ile birlikte vergi hesaplaması yapılır.

ÖTV Matrahı Nasıl Hesaplanır?

Genel olarak 120 bin lirayı aşmayan araştırıcı %45 vergi dilimi ön plana çıkmaktadır. Bununla beraber 120 ila 150 bin arasında olan araçlar konusunda %50 kapsamında vergi dilimi bulunur. 150 bin ila 175 gün arasında ise %60'lık bir vergi dilimi belirlendi. Bu şekilde vergi dilimi dahilinde yüzde ile birlikte ÖTV matrahı hesaplanır.

ÖTV Matrahı Nelerden Oluşur?

ÖTV matrahı genel olarak örneğin aracın marka ve modeli üzerinden fiyatı ile birlikte, fiyat aralığındaki yüzdelik dilim kapsamından oluşur. Bu oluşum ile beraber ele alınan yapılar eşliğinde ÖTV matrahı üzerinden hesaplama gerçekleşir. Düzenli olarak birçok farklı huzur doğrultusunda yüzdelik dilim ile birlikte bu hesaplama yapılır.