Eğitim Öz Bilinç Nedir, Nasıl Yazılır? Öz Bilinç İle Bilinç Farkları Nelerdir?

Öz Bilinç Nedir, Nasıl Yazılır? Öz Bilinç İle Bilinç Farkları Nelerdir?

04.04.2021 - 04:17 | Son Güncellenme:

''Self Awareness'' teriminin Türkçesi olan Öz Bilinç, felsefe ve sosyolojide yaygın olarak kullanılan bir kavramdır. Alman filozof Georg Friedrich Hegel tarafından geliştirilen bu kavram kişinin öz farkındalığını tanımlamak için kullanılır. Öz bilincin en temel özelliği kişinin, çevresi hakkında değil kendisi hakkında farkındalık sahibi olmasıdır. Öz bilinç nedir, nasıl yazılır? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Öz Bilinç Nedir, Nasıl Yazılır Öz Bilinç İle Bilinç Farkları Nelerdir


Öz bilinç ile özeleştiri kavramları birbirleriyle ilintilidir. Ancak öz bilinç sahibi olan kişiler yaptıkları hataları objektif bir şekilde değerlendirebilir ve yanlışlarından ders çıkarabilir.

Öz Bilinç Nedir?

Kişinin sadece çevresiyle değil benliğiyle ilgili olan gerçeklikleri kavrayıp yorumlamasına öz bilinç denir. Öz bilinç algılamak ve anlamaktan çok farkındalık anlamına gelir. Farkındalık ile kişi, eylemlerinin, sözlerinin ve düşüncelerinin derinlemesine analizini yapar.

Öz Bilinç Nasıl Yazılır?

Kelimenin doğru yazılışı şu şekildedir:

''Öz bilinç''

Öz Bilinç ile Bilinç Farkları Nelerdir?

1- Bilinç dışa dönükken öz bilinç kişinin benliğiyle ilgilidir.

2- Bilinç somut bir kavramken öz bilinç soyuttur. Örneğin bir kişinin konuştuklarının içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olmak için bilinç yeterlidir. Anlatılan şeylerin alt metnini, hangi duygularla söylendiğini anlamak içinse öz bilincin devrede olması gerekir.

3- ''Bundan ne anladın?'' sorusunun cevabı bilinç ile verilir. Öz bilinç ise ''Bunu anladığını anladın mı?'' sorusunun yanıtını verir.

4- Bilincin gerçekleştirdiği eylemlerden bazıları şunlardır: Soru sormak, kitap okumak, karşısındaki kişiyle bir konu hakkında tartışmak.

Öz bilincin gerçekleştirdiği eylemler ise: Öz eleştiri yapmak, geçmişi ile şimdiki zaman arasındaki değişimleri gözden geçirmek, benliğini hem ruhsal hem de zihinsel açıdan değerlendirmek.

5- Bilinç bazı durumlarda sorgulamadan sonuca ve hükme varır. Öz bilinç ise devamlı olarak bir sorgulama sürecinin içerisindedir.