Eğitim Öznel Ve Nesnel Nedir? Öznel Ve Nesnel İfade Örnekleri Nelerdir?

Öznel Ve Nesnel Nedir? Öznel Ve Nesnel İfade Örnekleri Nelerdir?

04.04.2021 - 04:12 | Son Güncellenme:

Kişisel görüşlere, beğenilere ve tutumlara dayalı tüm görüşler öznel ifade olarak değerlendirilir. Bilimsel ya da istatiksel tüm ifadeler ise nesneldir. Öznel yargılarda yorum farkı ve görüş ayrılıkları olabilir. Nesnel yargılar ise herkes tarafından doğru kabul edilir ve yoruma açık değildir. Öznel ve nesnel nedir? Öznel ve nesnel ifade örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Öznel Ve Nesnel Nedir Öznel Ve Nesnel İfade Örnekleri Nelerdir


Felsefede öznelcilik (subjektivizm) ve nesnelcilik (objektivizm) olmak üzere iki karşıt akım vardır. Nesnelcilere göre dünyadaki bazı gerçeklikler herkes için aynıdır. Öznelciler ise hem nesnelerin hem de birtakım gerçeklerin kişiden kişiye göre farklı yorumlanabileceğini iddia eder.

Öznel ve Nesnel Nedir?

Fransızca kökenli bir sözcük olan objektif kelimesinin Türkçesi nesneldir. Osmanlıcada bu iki kelimenin yerine afaki sözcüğü kullanılmıştır. Tüm bilimsel araştırmalar ve buluşlar nesneldir. Aynı zamanda matematik, kimya, fizik gibi bilim alanlarında yapılan çalışmaların tamamı da objektif olmak zorundadır.

Dilimize Fransızcadan geçmiş olan subjektive kelimesinin Türkçe karşılığı ise özneldir. Osmanlı döneminde kişiden kişiye göre değişen ve yoruma açık tüm ifadeler enfüsi olarak tanımlanmıştır. Aynı zamanda enfüsi içsel, afaki ise dışsal anlamına gelir.

Roman ve öykü gibi kurgusal metinler ile makale ve deneme gibi düşünce yazılarının tamamı yoruma açık olduğu için öznel olarak değerlendirilir.

Öznel ve Nesnel İfade Örnekleri Nelerdir?

Öznel ifadelerde ''bence, bana kalırsa, bana soracak olursanız'' gibi kalop ifadeler sıklıkla kullanılır.

Öznel ifade örnekleri:

1- Bence yarın yağmur yağacağı için piknik planımız iptal olacak.
2- Bana kalırsa Ömer ile bir daha asla görüşme.
3- İnsanlar birbirini anlamak yerine yargılamaya çalışıyor.

Nesnel ifade örnekleri:

1- Marie Curie, 7 Kasım 1867 tarihinde Polonya'da doğdu.
2- Maddenin en küçük birimine atom denir.