Eğitim Özsermaye Nedir? Özsermaye Hesaplama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Özsermaye Nedir? Özsermaye Hesaplama İşlemleri Nasıl Yapılır?

30.03.2021 - 05:44 | Son Güncellenme:

En çok merak edilen ve işletmeler açısından öneme sahip olan durumlardan biri öz sermayedir. Her ne kadar bu kelime çok duyulsa bile ne anlama geldiği pek fazla bilinmez. Peki Öz sermaye nedir? Öz sermaye hesaplama işlemleri nasıl yapılır? İşte bu konu hakkında merak edilen bilgiler.

Özsermaye Nedir Özsermaye Hesaplama İşlemleri Nasıl Yapılır

Herhangi bir şirket varlığı ile beraber borçlar üzerinden ele alınan işlem doğrultusunda öz sermaye ortaya çıkarılır. Şirketlerin geleceğine bakması ve etkin bir çalışma yapabilmesi için büyük öneme sahiptir. O yüzden belli bir matematiksel açı doğrultusunda ele alınır ve işlem yapılır.

Özsermaye Nedir?

213 sayılı vergi usul kanununun 112. maddesi dahilinde aktif toplam ile borçlar arasındaki farka öz sermaye denir. Daha anlaşılır anlatım ile işletmelerin kredi almadığı, piyasa borcun olmadığı göz önünde bulundurulursa, öz sermaye toplam varlıkları eşit hale gelir. Yani bu doğrultuda öz sermayenin ne olduğu daha etkin biçimde anlaşılabilir. Net olarak bir firmanın hiçbir borcu olmadan elinde bulunan toplam varlıklar özsermayedir. Yıl bazı ile beraber aynı zamanda farklı zaman dilimleri kapsamında matematiksel işlemler doğrultusunda bu hesaplama yapılır.

Özsermaye Hesaplama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Öz sermayenin hesaplanması için belli başlı bazı unsurlar ele alınır. Bu doğrultuda varlık çeşitleri ile beraber öz kaynaklar ve vade ön plana çıkmaktadır. Böylece yapılacak olan toplama ve çıkarma işlemleri doğrultusunda, matematiksel yapı üzerinden öz sermaye ortaya çıkarılır.

- Duran varlıklar + dönen varlıklar
- Kısa vadeli yabancı kaynaklar + Uzun vadeli yabancı kaynaklar
- Öz kaynaklar (İlk iki maddenin birbirinden çıkarılması.)

İşte bu şekilde farklı şirket ve firmaların öz sermayesi ortaya çıkarılmaktadır. Elbette bunun yapılabilmesi için öncelikle mutlaka şirketin borcu olmaması gerekir. Aynı zamanda kredi bulunmamalıdır ve buna bağlı olarak sadece net olarak varlık yer almalıdır.