Eğitim Panel Nedir, Özellikleri Nelerdir? Panelin Konusu Ve Süresi Nasıl Belirlenir?

Panel Nedir, Özellikleri Nelerdir? Panelin Konusu Ve Süresi Nasıl Belirlenir?

10.06.2021 - 13:23 | Son Güncellenme:

Panel edebiyatta geçen konulardan bir tanesidir. Belli bir konu ile alakalı olarak karara varma amacı gütmeden bir topluluk önünde sohbet havasında yapılan tartışmalar panel olarak isimlendirilmektedir. Panel nedir, özellikleri nelerdir? Panelin konusu ve süresi nasıl belirlenir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Panel Nedir, Özellikleri Nelerdir Panelin Konusu Ve Süresi Nasıl Belirlenir

Panel politikada yuvarlak masa konferansı ismi ile de bilinmektedir. Eğer bir panelde iki kişi konuşuyorsa o zaman diyalog olarak adlandırılmaktadır. Panel konuşmaları bir başkan yönetiminde gerçekleşmektedir.

Panel nedir, Özellikleri Nelerdir?

Panellerde; toplumsal bir konu, karara varma amacı güdülmeden farklı yönlerden aydınlatılması amacı ile ele alınmaktadır. Panel, uzman kişiler tarafından sohbet havasında gerçekleştirilir. Bunun yanında bu konuşmalar dinleyiciler önünde gerçekleştirilen konuşmalardır.

Panellerde bir başkan ve konuşmacılar yer alır. Bu kişiler bir masa çevresinde oturarak herhangi bir konuyu ele alırlar. Panel başkanı, konuşmacıların hangi sıra ile ve ne kadar konuşacaklarını belirlemektedir. Paneller sonuca varma amacı gütmez. Sadece bir konu ile ilgili farklı düşünceler ele alınmaktadır. Panelin sona ermesi ile başkan kendi düşünceleri ile birlikte konuşmacıların düşüncelerini özetlemektedir.

Paneller, açık oturumlar gibi bir konunun sonuca bağlanması için yapılmamaktadır. Bunun yanında konunun kanıtlanmasına da gerek yoktur. Panel bitiminde konuşmacılar birbirlerine sorular sorabilirler. Bunun yanında dinleyiciler de konuşmacılara soru sorabilmektedir.

Panelin Konusu ve Süresi Nasıl Belirlenir?

Paneldeki konuşmalar, konuşmacıların hangi sıra ile konuşacağı ve konuşmacıların ne kadar konuşacağı gibi konuları başkan belirlemektedir.

Haberin Devamı

Panel konuları genellikle toplumu ilgilendiren konulardan seçilmektedir

Panel konuşmacıları belli bir meslek dalında ve de konuda uzmanlaşmış olan kişiler arasından seçilir.

Panellerde katılımcı sayılarının en az 3 kişi olması gerekir. Çünkü 2 kişilik konuşmalar panel olarak değil diyalog olarak isimlendirilmektedir.

Panellerde en fazla 6 tane konuşmacı olabilmektedir.

Tartışılan konular dinleyiciler karşısında ele alınmaktadır.