Eğitim Panslavizm Politikası Nedir, Hangi Devletleri Olumsuz Etkilemiştir?

Panslavizm Politikası Nedir, Hangi Devletleri Olumsuz Etkilemiştir?

28.03.2021 - 04:14 | Son Güncellenme:

Dünya tarihinde etkili olan ve bazı ülkeleri de etkileyen bir takım olaylar gelişmiştir. Mesela Fransız İhtilali gibi. Özellikle Birinci Dünya Savaşı öncesi yaşanan gelişmeler bir takım olayların ortaya çıkmasına gebe olmuştur. Örneğin Panslavizm politikası gibi. Peki, burada bahsi geçen Panslavizm ne anlama gelmektedir? Bu politika hangi dünya devletleri tarafından ortaya çıkmıştır? Karşılığında hangi devletler etkilenmiştir? İşte, Panslavizm politikası, ortaya çıkışı ve sonuçları hakkındaki tüm detaylar.

Panslavizm Politikası Nedir, Hangi Devletleri Olumsuz Etkilemiştir


Panslavizm, yıl olarak 1800'lü yılları içerisine alan dönemlerde ve özellikle Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı Devletini derinden etkileyen ve bu topraklarda geçekleşen bir politikadır.

Panslavizm Politikası Nedir?

Bu politika balkanlar üzerinde bulunan topluluklar üzerinde etkili olmuştur. 1900'lü yıllara kadar kendini hissettirmiştir. Bu siyasi politikanın mimarı Rusya'dır. Çünkü Rusya, sıcak denizlere ulaşma gayesinde olduğundan Slav ırkını tek çatı, tek bayrak altında toplamayı hedeflemiştir. Böylece Osmanlı Devleti ile Avusturya-Macaristan üzerinde gerçekleştirmek istedikleri politikaları kolayca hayata geçirebileceklerdi.

Kendilerine bir piyon devlet oluşturma çabasına giren Rusya, böylece Osmanlı Devletinin balkan toprakları üzerinde söz sahibi olmayı hedeflemiştir. Bu amaç doğrultusunda Rusya'nın uyguladığı politikaya Panslavizm Politikası denmektedir.

Panslavizm Politikası Hangi Devletleri Olumsuz Etkilemiştir?

Balkanlar yani Doğu Avrupa ile Orta Avrupa da bulunan Slav ırkına mensup insanları tek bayrak altında toplamak ve bir siyasi birlik oluşturmak çabaları en çok Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı Devletini etkilemiştir.

Avrupa'nın sayılan bu bölgelerdeki toprakları bu iki devlet toprakları arasında idi. Bu politika bölgede bulunan diğer milletleri de etkilemiş olup, onlarda kendi kimliklerine kavuşma çabası altına girmişlerdir. Bu çabalar başarılı da sayılmıştır. Çünkü balkan devletleri kendi bayrakları altında ülkelerini ve bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Bu uğurda bir takım savaşlar yapılmıştır. Ancak Rusya'nın sıcak denizler hayali yine suya düşmüştür.