Eğitim Pinositoz Nedir, Bitkilerde Görülür Mü? Biyolojide Pinositoz Konu Anlatımı

Pinositoz Nedir, Bitkilerde Görülür Mü? Biyolojide Pinositoz Konu Anlatımı

16.06.2021 - 12:29 | Son Güncellenme:

Biyolojide hücrelerin bulundukları halleri tanımlamak ve özelliklerinin anlaşılmasını sağlamak için birçok terimsel anlatım kullanılır. Özellikle hayvansal hücrelerde vezikül oluşumunu sağlamak, sitoplazmalarına maddelerin taşınmasına yardımcı olmak için bazı görevlerden sorumlu yapılar bulunur. Bu yapılar sayesinde hücre farklı küçüklükteki molekülleri sıvı yardımıyla birlikte bünyesine dahil edebilmektedir. Peki, Pinositoz nedir, bitkilerde görülür mü? Biyolojide pinositoz konu anlatımı hakkında tüm detaylar.

Pinositoz Nedir, Bitkilerde Görülür Mü Biyolojide Pinositoz Konu Anlatımı

Pinositoz, Latince karşılığı hücre içilmesi olan, endositoz yöntemine dair terimsel bir ifadedir. Hücrenin plazma zarında bulunan sıvıları çekerek pinozom olarak adlandırılan vezikülü oluşturması ve sitoplazmayı sıkıştırması işlevi olarak da tanımlanabilir.

Haberin Devamı

 Pinositoz Nedir?

 Pinositoz biyolojide sıvıların hücre içerisinde sahip oldukları solütleri alma yöntemine verilen isimdir. Bu yöntem sıvıların toplanması olarak görülmesi nedeniyle hücre içilmesi şeklinde de adlandırılır. Pinositoz yönteminde hücrenin mevcut plazma zarındaki sıvıların çekilmesi işlemi gerçekleştirilir. İnzasyon şeklinde oluşan vezikül sitoplazmaya baskı yapar ve onu sıkıştırır. Bu işlemin adına pinositoz adı verilir.

 Pinositoz Bitkilerde Görülür mü?

 Pinositoz işlemi bitkilerde görülmez. Bu durumun nedeni endositozun yani fagositoz ve pinositoz işlemlerinin yalnızca hayvan hücrelerinde görülmesinden kaynaklanır. Ekdositoz işlemi (dışarı atma) ise hem hayvan hücresinde hem de bitki hücresinde görülür. Endositozun yalnızca hayvan hücrelerinde görülmesi hücre zarından kaynaklanır. Hücre zarının seçici geçirgen olma özelliği ve saydam yapısı nedeniyle bitki hücrelerinin yapısına uyum sağlamaması endositoz işlemine engel olmaktadır. Bitkilerin hücre yapıları kalındır ve seçici geçirgen olma özelliği taşımaz.

Haberin Devamı

  Biyolojide Pinositoz Konu Anlatımı

 Biyolojide pinositoz konusunu işlerken endositoz işleminin bilinmesi gereklidir. Endositoz hücre zarından geçemeyecek kadar büyük olan bazı maddelerin atılması için uygulanan işlemdir. Endositozun oluşumu sırasında iki ana etmenden söz edilir; pinositoz ve fagositoz olarak bilinen bu iki etmen zardan geçemeyecek maddelere uygulanan dışarı atım ve sıvı toplaması işlemidir.