Eğitim Planör Nedir, Nasıl Uçar? Planör Hangi Alanlarda Kullanılır?

Planör Nedir, Nasıl Uçar? Planör Hangi Alanlarda Kullanılır?

21.02.2021 - 12:40 | Son Güncellenme:

19. yüzyılda icat edilen planör, günümüzde de sıklıkla kullanılan bir hava taşıtıdır. Bu taşıtların uçaklardan en büyük farkı, motor ya da başka bir güç kaynağına gereksinim duymadan uçabilmesidir. Kanatları sabit olan planörün mucidi Alman mühendis Otto Lilienthal'dir. Alman mucit yaklaşık 10 yıl süren çalışmalarının ardından ilk kez 1886 yılında bir planörle uçmayı başardı. Planör nedir ve nasıl uçar? Planör hangi alanlarda kullanılır? Merak edilen soruların cevaplarını derledik.

Planör Nedir, Nasıl Uçar Planör Hangi Alanlarda Kullanılır

Planör, Alman bir mühendis tarafından icat edilmiş olsa da adı Fransızcadan geliyor. Orijinali planeur şeklinde yazılan planörün sözlük anlamı motorsuz uçaktır.

Planör Nedir?

Planör, 19. yüzyılın sonlarında icat edilen ve havanın yükseltme kuvvetinden faydalanılarak uçan bir hava taşıtıdır. Son yıllarda motorla çalışan, yüksek kapasiteli planör çeşitleri de üretilmeye başlandı. Motorsuz planör çeşitleri çok daha ekonomik olduğu için tercih edilmektedir.

Planör, sessiz çalışan bir hava taşıtı olduğu için de tercih edilmektedir. Bu motorsuz hava taşıtlarıyla saatte yaklaşık 250 km. hızla uçmak mümkün. Küçük bir kokpiti bulunan planörlerin üst kısmında bir cam yer alır. Bu cam, havalandırma için kullanılır.

Planör Nasıl Uçar?

Herhangi bir motora ve yardımcı güç kaynağına ihtiyaç duymadan uçabilen planörlerin kanatları genellikle ince ve uzundur. Bunun nedeni havanın yükseltme kuvvetinden maksimum oranda faydalanmaktır. 20. yüzyılda planörlerin kalkışa geçmesi için römork uçakları kullanılıyordu. Günümüzde ise planörlerin havalanması için özel vinç sistemleri kullanılmaktadır.

Planör Hangi Alanlarda Kullanılır?

Planör, 1 ya da 2 kişilik bir hava taşıtı olduğu için taşımacılık alanında çok fazla kullanılmaz. Daha çok belgesel film yapımında, keşif gezilerinde, çeşitli gösterilerde ve uluslararası yarışmalarda kullanılır.

Bunun dışında pilot olmak isteyenler de ilk uçuş deneyimini planör ile yaşayabilir.