Eğitim Polar Apolar Nedir? Polar Ve Apolar Moleküller Nasıl Ayırt Edilir?

Polar Apolar Nedir? Polar Ve Apolar Moleküller Nasıl Ayırt Edilir?

28.04.2021 - 15:02 | Son Güncellenme:

Kimyanın en önemli konuları içerisinde polar ve apolar gelir. Özellikle kimyasal reaksiyonlar ve bağ açısından oldukça önemlidir. Peki polar apolar nedir? Polar ve apolar moleküller nasıl ayırt edilir? İşte bu konuda merak edilen farklı bilgiler.

Polar Apolar Nedir Polar Ve Apolar Moleküller Nasıl Ayırt Edilir

Polar ve apolar arasında kimyasal açıdan belli başlı bazı farklar bulunmaktadır. Özellikle ders üzerinden kimya konusu için öğrenciler açısından büyük bir öneme sahip konulardan biridir. Bu doğrultuda apolar ve polar bağ olarak belli değişkenlikler gösterir. Bu değişkenlik der kimyasal reaksiyonlar açısından, değişik unsurlar ortaya çıkarır.

Polar Apolar Nedir?

Kimya konusu olarak polar ve apolar bir bağ çeşididir. Bu doğrultuda apolar bağ kutupsuz olarak ifade edilir. Polar kelimesi ise kutuplu şekilde ifade edilir ve kimya üzerinden değerlendirilir. Aynı zamanda kutuplar üzerinden negatif ve pozitif yapının ifade edildiğini anlatmak mümkün. Yani kastedilen pozitif ve negatif uçlardır. Kimyasal açıdan bağ oluşumu gerçekleşirken, belli başlı özellikler gösteren polar ve apolar etkileşimi ortaya çıkarır.

Polar ve Apolar Moleküller Nasıl Ayırt Edilir?

Kimyasal bağlar olarak apolar ve polar moleküller ön plana çıkar. Eğer farklı tür atomlar bir araya gelerek bağ oluşturuyorsa buna polar bağ denir. Ancak eğer aynı tür atomlar bir araya gelmek suretiyle bağ oluşturuyorsa buna apolar bağ ifadesi verilir. Yani atomlar arasındaki cins ve farklılık üzerinden apolar ile polar moleküller birbirinden ayırt edilmektedir.

Ayrıca bağların dipol momentlerinin bileşkesi üzerinden de ne tür kimyasal bağ oluştuğu anlaşılmaktadır. Eğer dipol momentlerin bileşkesi sıfır ise o zaman apolar olarak öne çıkar. Ancak bu sayı sıfırdan farklı ise o vakit polar bağ şekilde anlatılır. Bu biçimde depolar ile apolar arasındaki molekül üzerinden farklılık ortaya çıkabilir. Kimyasal reaksiyonlar ve oluşumlar noktasında fark önemlidir.