Eğitim Polietilen Nedir? Polietilen Nerelerde Kullanılır?

Polietilen Nedir? Polietilen Nerelerde Kullanılır?

10.03.2021 - 02:01 | Son Güncellenme:

Polietilen Mühendislik alanlarında kullanılan bir plastiktir. Dayanıklı ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı olması ile bilinen bu plastik pek çok alanda kullanılmaktadır. Kısaca PE ismi ile de endüstride bilinmektedir. Polietilen nedir? Polietilen nerelerde kullanılır? İşte, tüm detaylar.

Polietilen Nedir Polietilen Nerelerde Kullanılır

Polietilen, etilenin polimerizasyonu ile üretilmektedir. Polietilen isteğe bağlı olarak yüksek yoğunluklu ya da düşük yoğunluklu olarak üretilebilmektedir. Kalıplanma, dökülme ya da ekstrüzyon yöntemleri le şekil verilebilir. Suyu oldukça az emmesi, sert ve dayanıklı bir malzeme olması sebebi ile sıklıkla tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

 Polietilen Nedir?

 Polietilen bir termoplastik üründür. Dayanıklı ve kimyasallara karşı yüksek dirençli olması ile bilinir. Etilen, çift bağlı CH2'den meydana gelmektedir. Polietilen, etilenin polimerizasyonu ile üretilir. Polietilen üretimi, yüksek yoğunluklu ya da düşük yoğunluklu olarak gerçekleştirilebilir. 

 Polietilen, geri dönüştürülebilen plastik sınıfında yer alır. Kullanılmış olan polietilenler toplanır ve öğütme işleminden sonra reçine haline getirilerek tekrar şekillendirilebilir. Bunun yanında işlenmemiş polietilen ile de harmanlanıp kullanılabilir. Polietilen geri dönüşümleri ile torbe, film ya da tübaj üretilebilmektedir. 

 Polietilen ilk olarak 1930 yılında bir kimya şirketi tarafından tesadüf eseri bulunmuştur. İlk zamanlarda çok yüksek basınçlar altında üretimi gerçekleştirilmiştir. Sonrasında daha kolay üretim şekillerinin bulunması uzun yıllar almıştır. Polietilenin elektriksel ve mekaniksel özelliklerinin anlaşılması ile pek çok alanda bu plastik kullanılmaya başlamıştır.

Haberin Devamı

 Polietilen Nerelerde Kullanılır?

 Polietilen pek çok farklı alanda kullanılabilir;

Plastik Kutu yapımı

Mutfak Eşyaları

Çeşitli kaplar

Plastik Tüp

Oyuncak Yapımı

Boru

Kablolarda yalıtkan katman olarak

Ambalaj film üretimi gibi pek çok kullanım alanı vardır.

İşlevsel olmasının yanında maliyetinin düşük olması sebebi ile de pek çok alanda PE kullanımı tercih edilmektedir. Bunun yanında poşet ve çanta yapımında, plastik şişe yapımında da kullanılmaktadır. Düşük yoğunluklu ve yüksek yoğunluklu olmak üzere iki farklı şekilde üretimi bulunur.