Eğitim Pozitif Ayrımcılık Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Pozitif Ayrımcılık Kimlere Yapılır?

Pozitif Ayrımcılık Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Pozitif Ayrımcılık Kimlere Yapılır?

30.08.2021 - 16:39 | Son Güncellenme:

Toplumdaki belli başlı gruplara, mesleklere ve kişilere karşı ön yargıyla yaklaşmaya ayrımcılık denir. Eşitlik kavramıyla taban tabana zıt olan ayrımcılıkta imtiyazlı sınıflar ile temel haklarından yoksun bırakılmış kişiler çatışma içindedir. 2000'li yılların başında literatüre giren Pozitif ayrımcılık kavramı ise dezavantajlı konumda olan kişilere öncelik tanınması anlamına gelir. Pozitif Ayrımcılık nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Pozitif ayrımcılık kimlere yapılır tüm detayları ile derledik.

Pozitif Ayrımcılık Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Pozitif Ayrımcılık Kimlere Yapılır

Pozitif ayrımcılık uygulamalarının temel amacı fırsat eşitliği yaratmak ve toplum tarafından dışlanan kişileri yeniden topluma kazandırmaktır.

Pozitif Ayrımcılık Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Çeşitli nedenlerden dolayı temel haklarından mahrum bırakılan kişilere iş yaşamında ve eğitimde birtakım önceliklerin verilmesine pozitif ayrımcılık denir.

Pozitif Ayrımcılık Kimlere Yapılır?

1-Kadınlar:

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olması büyük önem taşır. Bu nedenle, son yıllarda en fazla pozitif ayrımcılık kadınlara yapılmakta, kadınların da iş yaşamında etkin bir şekilde rol almaları hedeflenmektedir.

2- Çocuklar:

Eğitim alanında çocuklara öncelik verilmesi de pozitif ayrımcılığa örnek olarak gösterilebilir.