Eğitim Proje Tabanlı Öğrenme Nedir? Ders Aşamaları Nelerdir?

Proje Tabanlı Öğrenme Nedir? Ders Aşamaları Nelerdir?

10.06.2021 - 05:41 | Son Güncellenme:

Öğrenim açısından günümüzde birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Son dönemlerde ise özellikle proje tabanlı öğrenme yöntemi yetkin öğretim şekilleri içerisinde yer alıyor. Peki proje tabanlı öğrenme nedir? Ders aşamaları nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Proje Tabanlı Öğrenme Nedir Ders Aşamaları Nelerdir


Daha etkin bir öğrenme imkanı sağlayan proje tabanlı öğrenme yöntemi, belli başlı bazı aşamalara sahiptir. Bu aşamalar ders niteliğinde ele alınır ve katılımcıların konuyu daha iyi bir şekilde anlamalarına imkan verilir.

Proje Tabanlı Öğrenme Nedir?

Öğrencilerin katılımını teşvik eden ve teknoloji baz alarak, akademik sosyal ve hayat becerileri eşliğinde verilen eğitime proje tabanlı eğitim denmektedir. Aynı zamanda üst düzey bilişsel aktiviteleri destekleyen ve araç ile kaynak kullanımını gerektiren önemli bir eğitim programı olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda bir öğretim modeli şeklinde de ifade etmek mümkün. Pratik durumdan çok değerli olarak ele alınan uygulamalar ile beraber, belirli bir konu üzerinde etkin şekilde ders anlatma imkanı sağlamaktadır.

Proje Tabanlı Öğrenme Ders Aşamaları Nelerdir?

Aşamalı olarak alınan dersler eşliğinde günümüzde proje tabanlı öğrenme şekli uygulanmaktadır. Baz alınan konu kapsamında süreç tamamen sıralı biçimde devam eder. Yapılan planlama doğrultusunda teknoloji, araç ve kaynaklar ile beraber birçok önemli aktivite süreç içerisinde yer alır. Böylece ders sonunda proje tabanlı öğrenme ile beraber öğrenciler konuyu daha iyi biçimde anlayabilmektedir. Bu konuda proje tabanlı öğrenme şeklinin bazı ders aşamaları bulunuyor.

- Öncelikle konu seçilir.
- Daha sonra konu tartışılır ve netleştirilir.
- Proje hazırlanır ve planlanır.
- Konu araştırması yapılır.
- Öğrenciler yönlendirilir.
- Ürün sunumu gerçekleştirilir.
- Proje değerlendirilir.

Bütün bu aşamalar ve süreç içerisinde yer alan etkin olanaklar sayesinde, herhangi bir konu üzerinden çok daha iyi bir anlama imkanı sağlanır.