Eğitim Pulpitis Nedir, Neden Olur? Pulpitis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pulpitis Nedir, Neden Olur? Pulpitis Tedavisi Nasıl Yapılır?

30.06.2022 - 17:09 | Son Güncellenme:

Tüketilen ürünlerin ısılarından dolayı normalden fazla hassasiyet hissetmek ağız ve diş sağlığıyla ilgili yaygın belirtilerdendir. İçilen su çok soğuk olmadığı halde dişte sızlama hissetmek diş hekimi kontrolü gerektiren durumdur. Normal sıcaklıktaki gıdalarda bile diş hassasiyetlerinin olması pulpitis habercisi olabilir. Diş köklerinde bulunan pulpanın iltihaplanması anlamına gelen pulpitis tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. İşte, tüm detaylar.

Pulpitis Nedir, Neden Olur Pulpitis Tedavisi Nasıl Yapılır

Pulpa adı verilen bağ doku dişi korumak ve beslemek görevlerini yerine getirir. Sinir ve damar ağı olan pulpa iltihabında ağrı ya da hassasiyet hissi eşik değerleri düşüktür. Pulpa iltihapları dişin korumasız kalması anlamına geldiğinden “Pulpitis nedir, neden olur?”, “Pulpitis tedavisi nasıl yapılır?” soruları merak konusudur.

Pulpitis Nedir, Neden Olur?

Dişin özü olan pulpa isimli bağ doku çeşitli sebeplerle iltihaplanabilmektedir. Oluşan iltihabın habercisi, diş hassasiyetleriyle ortaya çıkan ağrılar, şişlikler, tatlı ürünlere karşı ağrı hissi, sıcak-soğuk gıdalara karşı hassasiyetlerdir. Sayılan belirtiler pulpitis anlamına gelebilir. Asıl kararı gereken tetkikleri yapıktan sonra diş hekimi verecektir.

Hayat kalitesini olumsuz etkileyen pulpitis iki türlüdür: Geri dönüşümlü ve geri dönüşümsüz. Her iki durumda da tedavi edilmesi gereken pulpitis şikayetinin başlıca nedenleri şunlardır:

Haberin Devamı

Dişlerdeki kırıklar nedeniyle pulpanın meydana çıkması,

Dişlere alınan darbeler,

Diş gıcırdatma alışkanlığı,

Çene yapısının eğriliği.


Pulpitis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Geri dönüşümlü pulpitis tedavisinde pulpitise neden olan durumun düzeltilmesi yoluna gidilir. Geri dönüşümsüz pulpitis tedavisi daha kapsamlı olduğundan endodontist tarafından uygulanır. Kapsamlı olmasının nedeni, pulpa dokunun alınmasıdır. Her iki durumda da tedavi nedeniyle oluşan boşluklar dolgu malzemesiyle kapatılır. Tedavi süresi iltihabın ilerleme durumuna göre değişecektir.