Eğitim Pürmüz Nedir, Ne İşe Yarar? Pürmüz Nasıl Kullanılır?

Pürmüz Nedir, Ne İşe Yarar? Pürmüz Nasıl Kullanılır?

07.09.2021 - 18:23 | Son Güncellenme:

Pürmüz kulağa oldukça farklı gelen ve anlamı merak edilen bir kelimedir. Dilimize İngilizceden geçmiştir. İsveçli bir bilim adamının bulup adını primus koyduğu makine ülkemizde zamanla pürmüz kelimesine dönüşmüştür. Üstelik pürmüz kelimesini özel isim olarak da kullananlar vardır. Şimdi; Pürmüz nedir, ne işe yarar? Pürmüz nasıl kullanılır? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Pürmüz Nedir, Ne İşe Yarar Pürmüz Nasıl Kullanılır

 Pürmüz daha çok sanayi alanında kullanılırken son zamanlarda mutfak programlarının izlenmesinin artmasıyla yemek yapımında da kullanımı artmıştır. Önceden sanayi tipi malzemelerin kullanıldığı büyük mutfaklarda kullanılan pürmüz küçük ev aleti olarak artık her evde kullanılabilmektedir.

Haberin Devamı

 Pürmüz Nedir, Ne İşe Yarar?

 Pürmüzün kelime anlamı kendi içerisinde bulunan yakıt ve çakmak yardımıyla yanan bir nevi alev tabancasıdır. Bu alev tabancası sanayi ortamında demirleri lehimlemek için, mutfaklarda ise yemeklere lezzet ve görünüş güzelliği katmak için kullanılmaktadır. Artık küçük ev aleti satan hemen her yerde bulabileceğiniz pürmüz genellikle yanında mini bir tüpe bağlı olarak kullanılır. 

 Mutfakta yemeklerin üzerini alev ile yakmakta ve bazı et çeşitlerini ise tütsülemek için kullanılmaktadır. Sanayide ve mutfaklarda kullanılan pürmüzler birbirine çok benzemesine rağmen yakıt tipi bakımından oldukça farklılaşır. Bu alette yakıt olarak benzin, doğalgaz ve bütan gazı kullanılabilmektedir. Pürmüzün "şaloma” denilen ince metal uçlu bir çeşidi daha vardır. Bu çeşidi ise kullanış açısından daha pratik bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Pürmüz Nasıl Kullanılır?

 Günümüzde artan talepten dolayı son zamanlarda üretilen pürmüzleri kullanmak çakmak yakmak kadar pratiktir. Kullanım aşamaları ise şu şekildedir.

Bazı pürmüz çeşitlerinde emniyet kilidi vardır. İlk olarak bu kilit kaldırılır.

Pürmüzün ucu emniyetli bir bölgeye çevrilerek düğmesine basılır.

Alevi çıkmaya başlayan pürmüz yüz ve saçtan uzak tutulmalıdır.

İlk kez kullanacakların kullanma talimatını okumasında fayda vardır.

Gıdalar üzerinde kullanırken 5-10 cm uzaklıktan tutulması gerekmektedir.