Eğitim Rasyonalizm (Akılcılık) Nedir? Rasyonalist Ne Demek, Kime Denir?

Rasyonalizm (Akılcılık) Nedir? Rasyonalist Ne Demek, Kime Denir?

16.06.2021 - 16:06 | Son Güncellenme:

Rasyonalizm, olguların ve kavramların duyularla değil akıl ile kavranabileceğini savunan felsefi disiplindir. Tarihi Antik Yunan'a kadar uzanan rasyonalizmin öncüleri arasında Herakletios ve Elealı Zenon yer alır. Bu filozoflar, kaleme aldıkları eserlerde, mutlak bilgiye ancak düşünce yoluyla ulaşılabileceğini savunmuştur. Rasyonalizm (akılcılık) nedir? Rasyonalist ne demek, kime denir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Rasyonalizm (Akılcılık) Nedir Rasyonalist Ne Demek, Kime Denir

Diğer rasyonalist filozoflar ve en önemli eserleri şu şekildedir:

Haberin Devamı

 1- Immanuel Kant - Yaşamın Anlamı

 2- Rene Descartes - Yöntem Üzerine Düşünceler

 3- Voltaire - Candide ya da İyimserlik 

 4- Farabi - İdeal Devlet 

Rasyonalizm (Akılcılık) Nedir? 

Akılcılık ve usçuluk adıyla da bilinen rasyonalizm, mevcut gerçekliklerin sadece zihin yoluyla idrak edilebileceğini savunan felsefi görüştür. Bu görüşe göre sezgi ya da duyularla algılanabilen her şeyin gerçekliğinden şüphe edilebilir. Çünkü hem duyular hem de sezgiler yanıltıcı olabilir. 

Mevcut bilgilerin doğruluğu da tüme varım yöntemiyle ele alınır. Buna göre bir bilginin içeriği kadar kim tarafından, ne zaman ve hangi koşullarda aktarıldığı da önemlidir. Bir bilginin doğruluğu tek bir yönüyle değil birçok yönüyle sorgulanır. Ve ancak akla ve mantığa uygun bilgiler doğru ve geçerli sayılır. 

Haberin Devamı

Rasyonalizm, metafiziğe ve sezgiciliğe tepki olarak doğmuştur. Çünkü her iki felsefi disiplinde de aklın temel ilkeleri reddedilir. Rasyonalizmde ise gözlem, karşılaştırma, tümden gelim ve tümevarım gibi usçu yaklaşımlar ön plandadır. 

Rasyonalizm, 17. yüzyılın ikinci yarısında başlayan Aydınlanma Çağ'ında da etkili olmuştur. Rasyonalist yazarlar kaleme aldıkları eserlerle Fransız İhtilalinin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynamıştır. 

Rasyonalist Ne Demek, Kime Denir? 

Rasyonalizm felsefesini savunan düşünürler rasyonalist olarak nitelendirilir. Rene Descartes, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Gottfried Leibniz ve Thomas Paine, en önemli rasyonalist filozoflar arasında yer alır.