Eğitim Recaizade Mahmut Ekrem Kimdir? Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

Recaizade Mahmut Ekrem Kimdir? Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

04.06.2021 - 02:38 | Son Güncellenme:

Recaizade Mahmut Ekrem Türk edebiyatının önemli şairlerinden bir tanesidir. Özellikle üniversite sınavı döneminde Recaizade Mahmut Ekrem'in eserleri edebiyatta sürekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Son günlerde Recaizade Mahmut Ekrem ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki Recaizade Mahmut Ekrem kimdir? Recaizade Mahmut Ekrem'in hayatı nasıldır? Recaizade Mahmut Ekrem'in romanları nelerdir? İşte Recaizade Mahmut Ekrem ile ilgili tüm detaylar.

Recaizade Mahmut Ekrem Kimdir Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği


Recaizade Mahmut Ekrem tanzimat döneminde yaşamış olan bir şairdir. İstanbul'da doğmuştur.

Recaizade Mahmut Ekrem Kimdir?

Recaizade Mahmut Ekrem Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda Recaizade Mahmut Ekrem bir yazardır 19. yüzyılda yaşamış olan Recaizade Mahmut Ekrem Türk edebiyatı denilince akla ilk gelen şairler ve yazarlar arasında yer almaktadır. Recaizade Mahmut Ekrem Nazırı Recai Efendi'nin oğlu olarak İstanbul'da dünyaya gelmiştir. 2. Tanzimat döneminde ortaya koymuş olduğu eserlerle bilinmektedir.

Recaizade Mahmut Ekrem Hayatı

Recaizade Mahmut Ekrem 1847 yılında Osmanlı imparatorluğu döneminde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babası iki dil bilen Recai Efendi idi. Recaizade Mahmut Ekrem gençlik yıllarında babasından Süryanice ve Farsça dillerini öğrendi. İyi bir eğitim hayatı geçirdi. 1858 yılında ilk kez ilköğretim hayatına başladı. Aynı zamanda Recaizade Mahmut Ekrem özel öğrenim öğrencisi olarak özel okulda eğitimine devam etti.

Türk edebiyatında Romantizm ve Realizm akımının öncüsü oldu. Aynı zamanda Galatasaray lisesinde de eğitimini tamamladıktan sonra öğretmenlik yapmıştır. Gençlik yıllarında ve askerlik çağında Trablusgarp'a gönderilmiştir.

Recaizade Mahmut Ekrem Romanları
- Araba Sevdası
- Çok Bilen Çok Yanılır
- Tefekkür
- Takdir-i Elha
- Saime
- Atala

Recaizade Mahmut Ekrem Edebi Kişiliği

Edebiyatta her zaman Realizm ve Romantizm alanında eserler ve şiirler yazmıştır. Türk edebiyatında ikinci Tanzimat dönemini başlatan kişidir. Recaizade Mahmut Ekrem Türk edebiyatında üstat olarak adlandırılan bir yazardır. Edebiyat kuramcısı olarak da yeniliklere öncülük eden Recaizade Mahmut Ekrem bu dönemde öne çıkmış olan sanatçılardan bir tanesi olmuştur. Şiir için "Şiirin tek gayesi güzelliktir" demiştir. Şiirlerinde her zaman güzelliği ön plana çıkarmaya gayret etmiştir.

Edebi hayatı boyunca gençlere çok büyük önem göstermiştir. Gençlerle sürekli içli dışlı olarak onlara Türk edebiyatını sevdirmeyi amaçlamıştır. Edebiyatın zenginleşmesi ve büyümesi açısından bunu bir amaç olarak görmüştür. Recaizade Mahmut Ekrem daha sonra başlayacak olan Servet-i Fünun döneminin de temellerini atmış olan bir yazardır. Bu dönemde diğer şairler ile birlikte pek çok eseri ortaya koyarak öncü bir yazar olmuştur.