Eğitim Reform Hareketleri İlk Olarak Hangi Ülkede Ortaya Çıkmıştır?

Reform Hareketleri İlk Olarak Hangi Ülkede Ortaya Çıkmıştır?

16.05.2021 - 04:59 | Son Güncellenme:

Reform hareketleri tarihte en önemli olaylardan bir tanesidir. İnsanoğlunun gelişmesi ve daha da uygar bir dünyada yaşaması açısından reform hareketleri önemli görülmüştür. Reform hareketlerinin nedenleri ve ilk olarak hangi ülkede ortaya çıktığı da bir tartışma konusu haline gelmiştir. Peki reform hareketleri ilk olarak hangi ülkede ortaya çıktı? Reform hareketleri neleri doğurdu? İşte reform hareketleri ile ilgili tüm bilgiler.

Reform Hareketleri İlk Olarak Hangi Ülkede Ortaya Çıkmıştır


Reform hareketleri Avrupa'da önemli karışıklıkların yaşanmasına sebep oldu. Reform hareketleri günümüzde halen daha tarihçilerin en çok tartıştığı tarihi konulardan bir tanesi olmuştur.

Reform Hareketleri İlk Olarak Hangi Ülkede Ortaya Çıkmıştır?

Reform hareketlerinin ilk olarak ortaya çıktığı ülke Almanya olarak bilinmektedir. Almanya'da ortaya çıktıktan sonra kısa süre içerisinde diğer Avrupa ülkelerinde de bu hareketler başlamıştır. Reform hareketleri yenilikçi devrim olarak da adlandırılmıştır. Bu reform hareketleri tarihte ilk kez 16. yüzyılda başlamıştır. Avrupa'nın büyük bir bölümünü etkilemiştir. Katolik kilisesine karşı yapılmış bir hareket olarak da bilinmektedir. Bundan dolayı Avrupa'da hem geniş çaplı değişimlere hem de çatışmalara neden olmuştur.

Reform hareketleri dinsel hareket olarak da bilinmektedir. Bu dönemde Katolik kilisesi aşırı bir şekilde zenginleşince halk tarafından yozlaşmış olarak görüldü. Bu dönemde Katolik kilisesi dünyevi hareketlerle daha da fazla ilgilenince halk tarafından ve pek çok Hristiyan din adamı tarafından tepki ile karşılanmıştır. Almanya'da ilk olarak reform hareketleri ortaya çıkınca, Fransa ve İngiltere'ye de bu hareketler çıkmıştır.

Reform hareketleri daha sonra bu ülkelerden sonra Kuzey Avrupa ülkelerine de sıçramıştır. Bunun sonucunda mezhep savaşları ortaya çıkmış ve Protestanlık mezhebi ortaya çıkmıştır. Reform hareketlerinin en büyük nedenleri arasında ıslahat fikrinin yayılması olarak görülür. Bu dönemde Katolik kilisesi para karşılığında günahları affetmesi gibi olaylar yaşanınca da halk tarafından büyük bir tepki ile karşılandı ve kiliseye var olan güven önemli ölçüde sarsılmış oldu. Reform hareketlerinin ilk olarak Almanya'da ortaya çıkmasının sebebi ise bu ülkede matbaa ve kağıdın kullanılması olarak görülmektedir. Ayrıca Almanya'da siyasal birlik ve dini birlik de sağlanmamıştı. Bundan dolayı reform hareketleri ilk olarak Almanya'da başladı.