Eğitim Rms Nedir, Açılımı Nedir? Rms Değeri Nedir, Nasıl Bulunur?

Rms Nedir, Açılımı Nedir? Rms Değeri Nedir, Nasıl Bulunur?

31.03.2021 - 12:41 | Son Güncellenme:

RMS terimi bilimle uğraşan kişiler için oldukça önemlidir. Bu sebeple pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. RMS değeri, kare fonksiyonlarda ortalama değer, karekök veya anlık değer olabilmektedir. RMS nedir, açılımı nedir? RMS değeri nedir, nasıl bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Rms Nedir, Açılımı Nedir Rms Değeri Nedir, Nasıl Bulunur

 RMS değerleri, zamanla değişmektedir. Sinüzoidal karmaşık dalga boylarının akım ve voltajlarının hesaplanmasını ifade eden bir terimdir. Bu sebeple oldukça önemlidir. 

Haberin Devamı

 RMS Nedir, Açılımı Nedir?

 RMS teriminin açılımı Root Mean Square şeklindedir. Türkçe karşılığı ise karelerinin ortalamasının karekökü olarak ifade edilmektedir. RMS değerleri, kare fonksiyonlarda kullanılan ortalama değerlerdeki karekökü ya da anlık değer şeklinde ifade edilebilir.

 RMS terimleri zaman içerisinde değişen sinüzoidal voltajlar ile akım ve karmaşık dalgaları ifade eder. Zaman içerisindeki dalga boylarının büyüklüğü olarak da ifade edilebilir. RMS, DC devrelerinin analiz edilmesi için kullanılan bir yöntem değildir. Bunun yanında hesaplama büyüklükleri de hep sabit olarak ifade edilmektedir. 

 Eşdeğer olan bir DC devresi ve verilen yüke aynı güçte elektrik verilmesi ile eşdeğer RMS voltaj değerleri ya da alternatif sinüzoidal dalgaların şeklinin karşılaştırılması amacı ile kullanıldığı durumlarda RMS, etkin değer şeklinde ifade edilmektedir. Bu genelde Veff ya da Ieff şeklindedir.

Haberin Devamı

 RMS Değeri Nedir, Nasıl Bulunur?

 RMS voltajlarını bulmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar:

Grafiksel Yöntem: Sinüzoidal olmayan bir değişkende RMS değerleri, dalga formlarına birkaç tane orta koordinat çizilmesi ile bulunabilir. 

Analitik Yöntem: Bu yöntem etkili, RMS değeri veya hesap yöntemi ile periyodik voltajları ve bunun yanında akımı bulmak için kullanılan bir hesaplama yöntemidir. 

Formül V (t)= Vmax X cos (wt) şeklinde tanımlanır. Bunun ardından voltaj kök-kare-kare yani RMS değerini hesaplamak mümkündür. Başka bir yöntem ise tepe değerlerinin kullanılması gerekmektedir.