Eğitim Rubrik Nedir, Nasıl Oluşturulur? Rubrik Neden Yapılır?

Rubrik Nedir, Nasıl Oluşturulur? Rubrik Neden Yapılır?

31.03.2021 - 05:44 | Son Güncellenme:

Rubrik öğrenci performansının çeşitli ölçütlerle değerlendirildiği sisteme verilen isimdir. Ölçek olarak tanımlanan rubrik, öğrencinin performansının verilere dayalı şekilde öğrenilmesidir. Öğrenciyi puanlamak yerine, öğrenciyi ileri taşıyan durumları görmek amaçlanır. Rubrik nedir, rubrik nasıl oluşturulur, rubrik neden yapılır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Rubrik Nedir, Nasıl Oluşturulur Rubrik Neden Yapılır


Dereceli puanlama sistemi özellikle son yıllarda okullarda sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Rubrik puanlama olarak bilinen dereceli puanlama öğrencilerin performans verilerinin ayrıntılarını ölçmekte fayda sağlıyor.

Rubrik Nedir?

Dereceli puanlama anahtarı olarak bilinen rubrik, çeşitli profesyonel ölçütler kullanılarak öğrencilerin performanslarının değerlendirilmesidir. Rubrik öğrenciye performans görevi verildiğinde teslim edilir. Öğrencinin kendi kendisini değerlendir5mesi ve beklentilerinin neler olduğunu ifade edebilmesi için verilen bildirge formudur.

Rubrik Nasıl Oluşturulur?

Rubrik oluşturulması için çeşitli durumların yerine getirilmesi gerekir. Sonrasında rubrik çalışması yapılmaya başlanabilir. Rubrik oluşturmak için detayların atlatılmaması önemlidir.

Haberin Devamı

Rubrikte amaç öğrencinin gelişimini anlamaktır. Bunun için öğretmenin kanıt toplaması gerekecektir. Kanıtların çok çeşitli olmaları gerekir.

Rubrik oluşturmada geçmişte standart testler kullanılırdı. Bu çağda öğretmenler daha çok öğrencilerinin direk olarak performanslarını ölçmeye odaklanırlar.

Rubrik oluşturulurken öğrencinin tüm verileri dikkate alınmalıdır. Amaç öğrenciye kendisini tanıtmaktır. Neler yapabileceğini göstermek ve onu ileriye taşımaktır. Rubrik buna göre yapılmalıdır. Standart testler ise öğrenciye yönelik çalışmaların çoğunda yetersiz kaldığında tercih edilmez.

Rubrik Neden Yapılır?

Rubrik yapılmasının temel nedenleri bulunur. Başarılı olabilmesi için bu nedenlerin farkında olmak gerekir.

Haberin Devamı

Verilen performans değerlendirme formunda öğrencide geliştirilmesi gereken bilgiler vardır. Bunun yanında öğrenciden olan beklentilerin gerçek düzeyi ifade edilir.

Form içerisinde öğrencide hangi derslerin geliştirilmesi gerektiği, hedef noktasının ne olduğu gibi performans bilgileri yer alır.

Rubrik amacı, öğrencinin zihinsel becerilerinin ölçülmesi ve bunun geliştirilmesinin sağlanmasıdır.

Öğrencinin ilişkilendirme yapmasını sağlamak amaçlanır.

Performans değerlendirilmesi ve diğer rubrik konularının tamamı öğrencinin seviyesine göre yapılır. İlköğrenim, ortaokul ve lise düzeylerinde uygulanan rubrik çeşitleri birbirlerinden farklı olabilirler.