Eğitim Rüstem Paşa Kimdir? Ne Zaman, Nerede Ve Nasıl Ölmüştür?

Rüstem Paşa Kimdir? Ne Zaman, Nerede Ve Nasıl Ölmüştür?

05.04.2023 - 17:01 | Son Güncellenme:

Rüstem Paşa, 1500’lü yıllarda Saraybosna yakınlarında bir köyde doğduğu rivayet edilmektedir. Ailesinin Çigaliç ya da Opukoviç adı ile anıldığına inanılmaktadır. Üsküdar’da bulunan Mihrimah Sultan Camii’nde mezar taşında Çigaliç olarak kayıtlıdır. İşte, tüm detaylar

Rüstem Paşa Kimdir Ne Zaman, Nerede Ve Nasıl Ölmüştür

 Rüstem Paşa’nın Boşnak, Sırp, Arnavut ya da Hırvat olduğuna dair kayıtlarda bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Rüstem Paşa Kimdir?

Rüstem Paşa Osmanlı sadrazamıdır. Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan ile evlenmiştir. Bundan dolayı da Damat Rüstem Paşa olarak da bilinmektedir. Aslında Arnavut asıllı bir aileden gelmektedir. Haremde terbiye görmüştür. Haremde gördüğü terbiyeden sonra rikab ağalı ile oradan çıkmıştır. Daha sonrasında Diyarbekir Valisi olmuştur.

Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan ile evlendikten sonra Rüstem Paşa’ya vezirlik görevi verilmiştir. Rüstem Paşa üçüncü vezir iken Hadım Süleyman Paşa görevden alınmıştır. Daha sonrasında Rüstem Paşa sadrazamlığa getirilmiştir.

Mihrimah Sultan ve Hürrem Sultan bir oluğ Şehzade Mustafa’nın ölümüne ortam hazırlamışlardır. Kanuni Sultan Süleyman, Mustafa’yı öldürdükten sonra yeni çerilerin ayaklanma çıkarabileceği korkusundan Rüstem Paşa’yı görevden aldı ve yerine Kara Ahmet Paşa’yı getirdi. Fakat Mihrimah Sultan ve Hürrem Sultan Rüstem Paşa’yı sadrazamlıkta görebilmek için tekrardan çalıştılar.

Haberin Devamı

Daha sonra Kanuni Sultan Süleyman Ahmet Paşa’yı idam ettirdi ve Rüstem Paşa tekrardan sadrazam oldu. Rüstem Paşa ölünceye kadar sadrazam olarak görevini yerine getirdi. Rüstem Paşa; akıllı, zengin ve tedbirli bir kişiydi. Osmanlı Padişahlarından sonra Rüstem Paşa en zengin kişi olduğu söylenilmektedir. Rüstem Paşa’nın;

476 su değirmeni,

1700 kölesi,

100 gümüş eyeri,

815 çiftliği,

2.900 atı,

11.200.000 akçe değerinde nakit parası,

1.000 gümüş mızrağı,

78bin duka altını,

2.000 zırha sahipti.

Rüstem Paşa’nın biri İstanbul’da diğeri de Tekirdağ’da olmak üzere kendi adına iki tane camii yaptırmıştır. Aynı zamanda Mimar Sinan’a hamam ve medresede yaptırmıştır.

Rüstem Paşa ve Mihrimah Sultan’ın kızları ve oğlu vardır. Ayrıca başka bir eşinden de oğlu bulunmaktadır.

Rüstem Paşa Ne Zaman, Nerede ve Nasıl Ölmüştür?

Rüstem Paşa 10 Temmuz 1561 yılında İstanbul’da ölmüştür. Rüstem Paşa eceli ile genç yaşında ölmüştür. Rüstem Paşa Şehzade Camisi’nde bulunun türbede toprağa verilmiştir.