EğitimRüya lise: Erzurum Bilkent

Rüya lise: Erzurum Bilkent

17.01.2009 - 18:58 | Son Güncellenme:

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından çıkarılan özel bir kanunla Türkiye’de ilk kez Erzurum’da kurulan İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Lisesi, verdiği eğitimle kentte çığır açtı.

Rüya lise: Erzurum Bilkent

Teknolojinin tüm olanaklarından yararlandırılan ve İngilizce ağırlıklı eğitim gören öğrenciler arasından geleceğin liderlerinin çıkarılacağını anlatan Lisenin Genel Müdürü Prof.Dr. Arif Çağlar, “Uluslararası standartta eğitim veriyoruz. Erzurum’da akıllı sınıflarda geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz. Okulda görevli 36 öğretmenimizin 26’sı yüksek lisans ya da doktora yaptı. Ayrıca 142 öğrencimizin 132’si burslu olarak okuyor. En büyük hedefimiz, eğitimde örnek bir model oluşturmaktır” dedi.

Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından Bilkent’in 1 Eylül 2007’de eğitim hayatına başlayan Erzurum Laboratuvar Lisesi özel kampusu, değişik mimarinin uygulandığı fiziki yapısı ve nitelikli eğitimiyle dikkat çekiyor. İlköğretim okullarının son dört sınıfından not ortalaması 4 ve üzerinde olan öğrencilerin özel sınavla alındığı Türkiye’nin en iyileri arasında gösterilen Bilkent Erzurum Laboratuvar Lisesi’nde eğitim gören 142 öğrenci, teknolojinin tüm olanaklarından yararlanıyor. Tümüne parasız olarak bilgisayar verilen öğrenciler, biri hazırlık olmak üzere 5 yıl İngilizce ağırlıklı eğitim görüyorlar. Tüm sınıflarda data projeksiyon, DVD ve bilgisayarlı akıllı tahtalar kullanılıyor. Lisede kapsamlı bir kütüphane, biyoloji, fizik ve kimya laboratuvarları ile oyun salonları, çok amaçlı salon ve yarı olimpik spor salonu yer alıyor.

Ülke genelinde ilk kez Erzurum’da kurulan ve Şanlıurfa, Van, Malatya’da da kurulması planlanan Erzurum kampusu için yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapılacağını açıklayan Lise Genel Müdürü Prof.Dr. Arif Çağlar, 26’sı yüksek lisans veya doktora sahibi 36 öğretmen ile eğitim hayatlarını sürdürdüklerini belirtti. Öğrencilerin yüzde 90’nın tam burslu olarak okuduğunu sadece 10 öğrencinin yıllık 11 bin TL ücret ödediğini dile getiren Prof.Dr. Çağlar, 4’ü kız, 4’ü erkek 8 öğrenci ve 2 öğretmenin tüm masraflarını karşılayarak sömestr tatilinde ABD’ye göndereceklerini bildirdi.
Eğitimde örnek bir model oluşturmak amacında olduklarını anlatan eski Fırat Üniversitesi Rektörlerinden Prof.Dr. Çağlar şunları söyledi:

SADECE TÜRKİYE’DE DEĞİL DÜNYADA ÖRNEK OLACAK
“Kurucumuz İhsan Doğramacı’nın belirttiği gibi, Bilkent Erzurum Okulu yalnız Türkiye’de değil, dünyada da örnek gösterilecek bir eğitim merkezi olmak üzere kurulmuştur. Nitelikli eğitim veren okulların batı ve metropol kentlerde toplanmasının önüne geçmek için Bilkent Erzurum Laboratuvar Lisesi de önemli bir misyon üstlendi. Ben ABD’de en başarılı olan okullarda aylarca kalarak incelemelerde bulundum. Türkiye’de ilk olan bu okulda öğrenciler için yok yok. Çağdaş ve öncü uygulamalarımızı, ülkemizin tüm bölgelerinde yaygınlaştırmak, toplumumuzun çağdaş medeniyet düzeyini aşmasına katkıda bulunmak hedefimizdir. Atatürk’ün gösterdiği yolda, milli ve kültürel değerlerimizi benliğinde özümsemiş, bağımsız düşünen, özgüvenli, bilimsel, yaratıcı düşünceye sahip, geleceğin değişimini yönlendirecek çağdaş dünyanın bilincinde bireyler yetiştirmek istiyoruz. Geleceğimizin teminatı olan yavrularımız için ileri ve çağdaş teknolojiyi kullanıyoruz. En iyi fiziki şartlarda, en iyi öğretmen kadrosuyla eğitim veriyoruz. Dünya çapında bilim adamlarını okulumuza getirerek, konferanslar verdiriyoruz. Yaklaşık 1.5 yıl içinde Bilkent Senfoni Orkestrası da okulumuzda 8 konser verdi. Öğrenci ve velilerimize yönelik önemli kültürel etkinliklerimizin başında bu konserler yer aldı. Son sistem laboratuvarlarımız, 15’er kişilik sınıflarımız ve modern spor salonumuz da okulumuzun diğer önemli özellikleri arasında yer alıyor. En büyük hedefimiz eğitimde örnek bir model oluşturmak. Burada geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz.”