Eğitim Rüzgar Çeşitleri Nelerdir? Yön Ve Hız Bilgileri İle Rüzgar Türleri

Rüzgar Çeşitleri Nelerdir? Yön Ve Hız Bilgileri İle Rüzgar Türleri

01.04.2021 - 17:03 | Son Güncellenme:

Yatay yönlü bir şekilde yüksek basınç alanlarından alçak basınç noktasına doğru hareket eden büyük hava kütlesine rüzgar ismi verilir. Ama bölgeye bağlı olarak pek çok değişik rüzgar bulunuyor. Rüzgarların hızı ise, anemometre ismi verilen aletler ile ölçülür. Rüzgarların oluşmasının asıl nedeni komşu iki yer arasındaki basınç farkının olmasıdır. İki yer arasında bulunan basınç eşitlendiği zaman rüzgar durur. Rüzgar çeşitleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Rüzgar Çeşitleri Nelerdir Yön Ve Hız Bilgileri İle Rüzgar Türleri

Rüzgar pek çok doğa olayını ortaya çıkaran ve insanlığın yüzyıllardan beri enerjisinden faydalandığı önemli bir hava akımıdır. Rüzgar, iki yer arasındaki basınç farkından dolayı oluşur. İki yer arasında basınç eşitlendiği anda ise rüzgar durur.

Rüzgar Çeşitleri Nelerdir?

Basınç farkından kaynaklı olarak yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketine rüzgar ismi verilir. Rüzgarın hızını ölçen alete ise, anemometre adı verilir. Birbirine yakın iki yerde sıcaklık farkı oluşması halinde görülecek olan olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. Rüzgar çeşitleri şunlardır, Alizeler, Meltemler, Batı rüzgarları, fön rüzgarları, Bora, Samyeli, Tropikal rüzgarlardır.

Yön ve Hız Bilgileri ile Rüzgar Türleri

Rüzgarlar, başlıca 3 gruba ayrılır. Bunlar ise, sürekli rüzgarlar, devirli rüzgarlar ve yerel rüzgarlardır. Bu rüzgarların başlıca özellikleri ise,

Sürekli Rüzgarlar: Yıl boyunca aynı yöne doğru esen rüzgar çeşididir. Diğer bir tanımla sürekli yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru hareket eden rüzgarlardır. Sürekli rüzgarlar; batı rüzgarları, alizeler ve kutup rüzgarları olmak üzere üç çeşittir. Sürekli rüzgarların başlıca özellikleri ise,

Haberin Devamı

Sürekli aynı yöne doğru esmeleri

Dünyanın günlük hareketinin sırasında hareket ettikleri yönün kuzey yarımkürede sağına, güney yarımkürede ise, soluna doğru saparlar.

Estikleri bölgelerin iklimini doğrudan etkilerler.

Mevsimlik Devirli (Muson) Rüzgarlar: Birbirine komşu olan büyük kara parçaları ile okyanusların yıl içindeki farklı oranlarda soğuması ve ısınmasına bağlı olarak meydana gelen basınç alanları arasında bu rüzgarlar görülür. Yaz musonları denizden karaya doğru eser. Okyanuslardan ve denizlerden kaynaklandıkları için yoğun bir nem taşır ve etkili oldukları bölgelerde bol yağış bırakır. Kış musonları ise, karadan geldikleri için kuru ve soğuktur. Bu nedenle de hakim oldukları bölgeye yağış getirmezler. Ama okyanusu geçerken nem aldıkları için Asya’nın güneydoğusunda bulunan adalara ise, yağış bırakırlar.

Yerel Rüzgarlar: Genel hava dolaşımına bağlı olarak ortaya çıkan rüzgarların yerel olarak bazı değişikliklere uğraması sonucunda oluşur. Bu rüzgarların bazıları ise, tamamen yöresel basınç ve sıcaklık farkları ile ortaya çıkar.