EğitimSabit Maliyet Nedir? Ortalama Sabit Maliyet Nasıl Hesaplanır?

Sabit Maliyet Nedir? Ortalama Sabit Maliyet Nasıl Hesaplanır?

25.05.2021 - 15:31 | Son Güncellenme:

Farklı sektörler üzerinden her şirketin belli bir sabit maliyeti bulunur. Bu maliyetin ne oldu ise merak edilen konular arasında geliyor. Peki sabit maliyet nedir? Ortalama sabit maliyet nasıl hesaplanır? İşte bu konu hakkında merak edilen bilgiler.

Sabit Maliyet Nedir Ortalama Sabit Maliyet Nasıl Hesaplanır

Yıl bazında sabit maliyet değişkenlik göstermeden firmaların harcamalarını etkin bir şekilde gösterir. Bağımsız olarak ortaya çıkan sabit maliyet, belli başlı giderleri ön plana çıkarmaktadır. Aynı zamanda sabit maliyeti ve ortalama sabit maliyet nasıl hesaplanır merak edilen konulardır.

Sabit Maliyet Nedir?

İşletmelerin yaptığı her türlü faaliyetten bağımsız olarak düzenli biçimde gerçekleştirilen harcamalara sabit maliyet denir. Yani üretim ya da satış ile beraber hizmet üzerinden meydana gelen maliyetlerin dışında, bunlardan bağımsız biçimdeki maliyetlerdir.

Bu maliyetler özellikle herhangi bir değişkenlik göstermeden yıl içerisinde meydana gelir. Aynı zamanda işletmelerin devam edebilmesi, üretimin gerçekleşebilmesi için mecburi maliyetler olarak öne çıkar. Bu maliyetler enflasyon ile beraber belli başlı bazı girdilere bağlı olarak farklılık yaratabilir. Ancak yıl üzerinden bakıldığı vakit herhangi bir değişkenlik ortaya çıkmaz.

Ortalama Sabit Maliyet Nasıl Hesaplanır?

Ortalama sabit maliyet aynı zamanda toplam ortalama sabit maliyet olarak da bilinir. Farklı sektörler üzerinden şirketler açısından, yıllık olarak belli başlı girdiler üzerinden boy hesaplama gerçekleşir.

Ortalama sabit maliyeti elde etmek için, sabit maliyetler üretilen birim sayısına bölünür. Bu doğrultuda örneğin sabit maliyetler 5 olduğu vakit, ortalama sabit maliyet ise 5/Q şeklinde öne çıkmaktadır.

Bunun genel formülü ise Q + log(Q + 2) üzerinden hesaplanmak suretiyle, 1 + log(Q + 2)/Q formülü eşliğinde gerçekleşir. Bu hesaplama üzerinden ortalama sabit maliyet ele alınır ve yıl bazında sonucu ortaya çıkarılır. Özellikle değişik sektörler üzerinden tüm şirketler için bu hesaplamanın yapılması büyük bir öneme sahiptir.

 

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler