Eğitim Sanat Tarihi Nedir, Neden Önemlidir? Kısaca Sanat Türleri Ve Örnekleri

Sanat Tarihi Nedir, Neden Önemlidir? Kısaca Sanat Türleri Ve Örnekleri

10.02.2022 - 12:54 | Son Güncellenme:

Sanat tarihinin ne demek olduğunu doğru bit şekilde açıklayabilmek için öncelikle sanat nedir ve tarih nedir sorularını bilmemiz gerekir. Bunlardan birisi de Clive Bell olarak bilinir. Sanat tarihi nedir, neden önemlidir sizler için derledik.

Sanat Tarihi Nedir, Neden Önemlidir Kısaca Sanat Türleri Ve Örnekleri

 Clive Bell, ”Sanat eseri tamamen estetik beğeni meydana getiren, şekil, çizgi ve renk unsurlarının ilişkileridir.” demiştir. Collingwood’a göre ise, ”Sanat duyguların dışavurumudur.” Ama bu duygu sanat eseri meydana geldiğinde anlaşılır.

Haberin Devamı

 Sanat Tarihi Nedir?

 Sanat tarihi, görsel sanatların tarihsel evrimini dikkatli bir şekilde inceleyen bir bilim dalıdır. Sanatın tanımına ile ilgili fikirler tüm tarih boyunca sürekli olarak değişmesine rağmen, sanat tarihi, sanatta yaşanan değişimlere bir sistem çerçevesinde bakarak bunları yaratıcılık sayesinde şekillendirilmelerini sınıflandırmayı, anlamayı ve yorumlamayı amaçlar.

 Geçmişten günümüze kadar gelen bütün uygarlıkların sanatını sanat tarihi, inceleyen insanın maddeye şekil vererek elde ettiği sanat türlerini konu edinir. Mimari, heykel, resim ve süsleme sanatlarının doğuşundan günümüze kadar, pek çok ülke ve toplumda ne tür ve ne şekilde yapıtlar vererek oluştuğunu inceler. Aynı zamanda sanat yapıtlarının ve onları inşa eden sanatçıların sanat anlayışlarını, tarzlarını belirleyip değerlendirmeyi amaçlayan bilim dalına sanat tarihi adı verilir.

Haberin Devamı

 Sanat Tarihi Neden Önemlidir?

Sanat tarihi, bir sanat yapıtının kökenini doğru bir şekilde tespit etmek (yapıtı meslek grubunun hangi kültürün ya da kimin yaptığını belirlemek

Bir sanat yapıtının ve bir kültürün gelişim çizgisi ya da sanatçının belirli bir meslek hayatı içinde hangi aşamada gerçekleştiğini belirlemektir.

Sanat geleneklerinin şekilsel ve üslupsal gelişimleri bakımından tarihsel bir perspektif içinde değerlendirmeye yarar.

Sanat tarihi, görsel sanatlarda da tema, dinsel simge sembol ve konuların çözümlenmesi ile uğraşan ”İkonografi” alanını da kapsar. Sanat Tarihi konusuna tam anlamı ile hakim olabilmek için sanat ve tarih konularına da ayrı ayrı hakim olmak ve tüm bunları yorumlayabilmek gerekir.

 Kısaca Sanat Türleri ve Örnekleri

 Sanatın pek çok farklı türü vardır. Bunların açıklanabilmesi için teknik ve malzeme özellikleri de göz önüne alarak sınıflandırılması gerekir. Bunlar ise

Çamur, alçı, kil, taş, mermer gibi şekillendirilebilen ve kalıplandırılabilen her çeşit malzemeden elde edilen sanatların tamamına plastik sanatlar adı verilir. Heykel, çizim, kabartma, resim de bu gruba girer.

Fonetik Sanatlar: İşitme duygusuna ve duyusuna seslenen edebiyat, müzik gibi sanatlar fonetik sanatlar ismini alır.

Haberin Devamı

Ritmik ve Dramatik Sanatlar: İnsanın kendini ya da başka bir olayı anlattığı sanatlardır.