Eğitim Sandler Raporu Nedir? Sandler Raporunun En Önemli Özelliği Hangisidir?

Sandler Raporu Nedir? Sandler Raporunun En Önemli Özelliği Hangisidir?

27.04.2021 - 15:05 | Son Güncellenme:

Ülkeler arasında yapılan anlaşmazlıklar ve ya sorunlar nedeniyle çeşitli anlaşmalar yapılabilir. Anlaşmaların özelliği ve kriterleri de önem taşımaktadır. Sandler raporu merak uyandırıyor. Sandler raporu nedir? Sandler raporunun en önemli özelliği hangisidir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Sandler Raporu Nedir Sandler Raporunun En Önemli Özelliği Hangisidir

Sandler raporu Fransa ile Türkiye arasında çıkan anlaşmazlık sonucunda hazırlanmıştır. Sandler raporu 1936 yılında Hatay nedeni ile çıkan anlaşmazlık sonucu yazılmıştır. 

Haberin Devamı

Sandler Raporu Nedir?

Fransa ile Türkiye arasında 1936 yılında Hatay nedeni ile bir anlaşmazlık yaşandı. Hatay, Fransızlar tarafından o zamana kadar Fransa mandasında olan Suriye devletine bırakılmak istendi. Türkiye ise bu isteğe asla yanaşmadı. Dolayısı ile Hatay'da Türkler yoğun olarak yaşadığı için söz hakkı Hataylı vatandaşlara bırakıldı.

Türk milletinin güvenliğinin tehlikeye düşeceğinden dolayı Türkiye bu konuyu da Milletler Cemiyeti'ne bırakmış oldu. Hatay ise 2 Eylül 1938 yılında bağımsızlığını ilen etti. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaların sonucunda ise Hatay Devleti kuruldu. Hatay, 29 Haziran 1939 tarihinde alınan karar sonucunda il olarak Türkiye sınırlarına dahil edildi. Sandler Raporu ise 27 Ocak 1937 tarihinde Milletler Cemiyeti tarafından kabul edildi. 

Haberin Devamı

Sandler Raporunun En Önemli Özelliği Hangisidir?

Sandler Raporu 27 Ocak 1937 tarihinde Milletler Cemiyeti tarafından kabul edildi. Fransa ve Türkiye arasında olan anlaşmazlıklar sonucunda Sandler Raporu hazırlandı. Sandler Raporu adı gözlemci heyetteki İsveç temsilcisi olan kişinin isminden esinlenilerek yapıldı. Önemli bir rapor olan Sandler Raporunun bazı önemli özellikleri bulunmaktadır.

Sandler Raporunun en önemli özelliği raporun Türkiye lehine karar vermesi ve Hatay'ın Türkiye topraklarına katılmasının yoluna açılmasıdır. Bu madde hem Fransa hem de Türkiye için çok önemli bir madde olmuştur. Sandler Raporu, Hatay'ın kaderinde çok önemli bir yere sahip olmuştur. Hatay, Türkiye topraklarına katılmıştır.