Eğitim Sayıştay Nedir, Ne İş Yapar? Sayıştayın Görevleri Nelerdir?

Sayıştay Nedir, Ne İş Yapar? Sayıştayın Görevleri Nelerdir?

31.05.2021 - 03:27 | Son Güncellenme:

Ülkede pek çok önemli devlet organı bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Sayıştay organıdır. Sayıştay'ın ne iş yaptığı ve ne olduğu merak edilen detaylar arasındadır. Son günlerde gündeme gelen Sayıştay ülkedeki en önemli kurumlardan bir tanesidir. Peki Sayıştay nedir? Sayıştay ne iş yapar? Sayıştayın görevleri nelerdir? İşte Sayıştaylık ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

Sayıştay Nedir, Ne İş Yapar Sayıştayın Görevleri Nelerdir

Sayıştaylık kurumu Osmanlı imparatorluğu döneminde kurulmuş ve günümüzde halen varlığını sürdüren devlet organlarından bir tanesidir. Sayıştaylık Kurumu ülkenin en büyük ve en önemli kurumlarından bir tanesidir. Anayasal bir kuruluş olarak da bilinen Sayıştaylık kurumunun merkezi Ankara'da yer almaktadır.

Sayıştay Nedir?

Sayıştay organı 1862 yılında kurulmuş olan bir mali organdır. Türkiye cumhuriyeti anayasası ile düzenlenmiş olan organlardan bir tanesidir. Sayıştay organının başkanı 2021 yılı itibari ile Seyit Ahmet Baş'dır. Ülkemizde her yıl Sayıştaylık organına 400 milyon TL'yi aşkın bütçe ayrılmaktadır. Sayıştaylık organının birçok görevi bulunmaktadır. Tarihte Osmanlı imparatorluğu padişahlarından olan Abdülaziz döneminde açılmış bir devlet organıdır. Günümüzde merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer almaktadır.

Sayıştay organı özellikle ülkemizde mali işlerden sorumludur. Mali işlemlerde denetimler yapmaktadır. Kamuda detaylı bir şekilde denetim yapar.

Sayıştay Ne İş Yapar?

Sayıştay kurumunun oluşturulmuş amacı mali denetimdir. Türkiye'de yer alan kamu kuruluşlarında mali denetimi ve hesap yargısını düzenli bir şekilde yapmaktadır. Sayıştay yapmış olduğu bu denetim ile birlikte pek çok organ hakkında rapor da yazar. Aynı zamanda kamu kuruluşları hakkında usulsüzlük tespitinin de yapılması yine Sayıştaylık makamına aittir. Sayıştay yapmış olduğu bu denetimleri Türkiye Büyük Millet Meclisi adına yapmaktadır.

Sayıştayın Görevleri Nelerdir?

Sayıştayın görevleri 6085 sayılı çıkmış olan Sayıştay kanunu ile birlikte belirtilmiştir. Buna göre Sayıştaylık kurumunun görevleri şu şekildedir;
- Kamu idarelerin her türlü mali giderlerini ve gelirlerini denetler. Kamuya yapmış olduğu bu denetlemeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi adına yapar. Aynı zamanda kamuda yapmış olduğu denetimleri bir rapor halinde hazırlayarak sunumunu gerçekleştirir.
- Elde etmiş olduğu verileri ve raporları Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar.
- Kanunlarla belirtilmiş olan her türlü mali denetim işlerini yerine getirir.
- Sayıştaylık organı mali denetimleri belirli zaman ve periyot diliminde düzenli olarak gerçekleştirir.
- Yapmış olduğu denetimleri uluslararası denetim standartlarına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.
- Kamuda ki iç hesap kontrol sistemini inceler ve her türlü ekonomik gelişmeyi not eder.
- Denetim yapmak için uygun kişileri yetiştirir.