Eğitim Sedd-İ Zerai Nedir, En Çok Hangi Mezhep Kullanılır? Sedd-İ Zerai Örnekleri...

Sedd-İ Zerai Nedir, En Çok Hangi Mezhep Kullanılır? Sedd-İ Zerai Örnekleri...

14.04.2022 - 17:12 | Son Güncellenme:

632 yılında Hz. Muhammed'in vefatından sonra birçok mezhep ortaya çıkmıştır. Söz konusu mezhepler fıkhi ve itikadi olarak ikiye ayrılır. Fıkhi mezhepler de Hanefi, Maliki, Şafi ve Hanbeli olarak dört ana başlıkta toplanır. Sedd-i Zerai nedir, en çok hangi mezhep kullanılır? Sedd-i zerai prensibini örneklerle birlikte derledik.

Sedd-İ Zerai Nedir, En Çok Hangi Mezhep Kullanılır Sedd-İ Zerai Örnekleri...

 Sedd-i Zerai de diğer birçok uygulama gibi yorum farklılıklarına dayanan bir uygulamadır. Bu nedenle genel bir kaide değil, belli başlı mezhepler tarafından uygulanan bir prensiptir. 

Haberin Devamı

 Sedd-i Zerai Nedir? 

 Zerai kelimesi kötülük ve sakıncalı durumlar demektir. Sedd sözcüğü ise, bir şeyin önüne set çekmek yani ona mani olmak anlamına gelir. Bir fıkıh terimi olan sedd-i zerai, Allah'ın emir ve yasaklarına uymayan bir şeye yol açma ihtimali bulunan şeylerin önlenmesi demektir. 

 Bir şeyin sedd-i zerai olarak nitelendirilmesi için, normal şartlar altında dinen caiz olması gerekir. Ancak normalde mekruh ya da haram olmayan bir fiil, belli başı şartlar altında kişinin günah işlemesine neden oluyorsa, o şeyin yapılmasına engel olunur. Bu engele de sedd-i zerai denir. 

 Sedd-i Zerai En Çok Hangi Mezhep Kullanılır?

 Sedd-i Zerai, en çok Suudi Arabistan, Cezayir, Tunus ve Kuveyt'te yaygın olan Maliki ve Hanbeli mezheplerinde yaygındır. 

Haberin Devamı

 Sedd-i Zerai Örnekleri 

 1- Normalde birine yardım etmek sevaptır. Ancak yardım edilen kişiler başka bir insana ya da kavme zulmetme ihtimali yüksekse, o kişiye yardım edilmesi önlenir. 

 2- Birine borç vermek caizdir. Ancak, kumarhane işleten birisine borç vermek caiz değildir. Bu kişiye sedd-i zerai gereği borç verilmez.