Eğitim Sensör Nedir, Nasıl Çalışır? Sensör Çeşitleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

Sensör Nedir, Nasıl Çalışır? Sensör Çeşitleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

04.12.2021 - 15:33 | Son Güncellenme:

Sensör ilk olarak 1987 yılında kullanıldı. Steinel tarafından ilk kez kullanılan bu sensör, aydınlatma amacı ile kullanıldı. Sensörler, aynı zamanda algılayıcı ismi ile de bilinir. Sensörler fiziksel alanlarda elektronik ile elektrik arasında köprü olarak görev yapar. Sensör nedir, nasıl çalışır sizler için derledik.

Sensör Nedir, Nasıl Çalışır Sensör Çeşitleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır

 Günümüzde sensörler gereksiz yere enerji harcamayı engellemek için kullanılır. Uygulama alanlarına göre pek çok sensör modeli de bulunur.

Haberin Devamı

 Sensör Nedir?

 Çevredeki, uzaklık, sıcaklık ya da basınç gibi değişikliklerin ölçümlerini yapan cihazlara sensör adı verilir. Sensörler kullanım alanları dikkate alınarak farklı şekillerde üretilir.

 Sensör Nasıl Çalışır?

 Sensörlerin dijital ve analog olmak üzere 2 farklı çeşidi bulunuyor. Günümüzde pek çok markanın çıkardığı sensörler bulunur. Bu sensörler ise, ihtiyaca uygun bir şekilde kullanılır. Dijital sinyali bulunan sensörler zamana göre değişken değildir. Sensörlerin 1 ile 0 değerleri bulunur. Eğer hareket sensörü çıkış değeri, 23 vdc olursa sensörün hareketi algılaması halinde çıkış sinyali olarak da 23 vdc gerilimi ortaya çıkar. Bu nedenle de değer 1 olur. Hareket olmadığı zamanlarda ise çıkış sinyali 0 olarak görülür.

Haberin Devamı

 Sensör Çeşitleri Nelerdir?

 Zamana göre değişkenliği ile bilinen sensörler, analog sensör olarak da biliniyor. Analog sinyaller, dönüştürücü yardımı sayesinde dijital sinyal olabilir. Sensörler günümüzde pek çok çeşitli alanda kullanılıyor. Bunlar ise; 

Renk sensörleri

Görüntü sensörleri

Gaz sensörleri

Kızılötesi sensörleri

Fotoelektrik sensörleri

Basınç sensörleri

Nem sensörü,

Titreşim sensörü 

Sensörler Nerelerde Kullanılır?

 Sensörler, farklı kullanım alanlarına sahiptir. Bu nedenle de farklı kullanım alanlarına göre üretilmiştir. Günümüz teknolojisinde sensörler pek çok kullanım alanına sahiptir. Aynı zamanda insan yaşamına da büyük kolaylıklar sağlar. Bu nedenle de fiyat performans açısından düşünüldüğü zaman oldukça faydalı ve fonksiyonel ürünlerdir.