Eğitim Seramik Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Hangi Malzemeler Kullanılır?

Seramik Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Hangi Malzemeler Kullanılır?

14.02.2022 - 16:31 | Son Güncellenme:

Seramik sanatı, malzeme ve teknik açısından kedine özgü özellikleri bulunan ve geniş bir alanda kullanımı olan bir sanat çeşididir. Seramik sanatı nedir, seramik sanatı nasıl yapılır, seramik sanatında hangi malzemeler kullanılır tüm detayları ile derledik.

Seramik Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır Hangi Malzemeler Kullanılır

Kil ve kaolen maddelerinin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile oluşan seramiğe yeni şekiller verilmesi ile oluşan sanat türüdür. İlk seramiğin M.Ö 6000 yıllarında Anadolu’da üretildiği tahmin edilmektedir.

Haberin Devamı

 Seramik Sanatı Nedir?

 Ana maddesi kil olan malzemeleri, beklenen kullanımlarına göre kurutma, işleme ve süsleme işlemlerinin yapılmasına seramik sanatı denir. Toprak malzemesinin beklendiği kadar sağlam hale gelmesi için katılaştıktan sonra pişirilmesi gereken en temel kısımdır. Bu etkileşimin ardından kil boya ile görsel renklendirme ve planlama aşamasına geçilebilir.

 Seramik Sanatı Nasıl Yapılır?

 Seramik sanatı, her bir eşyada olduğu gibi birkaç strateji kullanılarak uygulanıyor. Bu anlamda malzeme için işleme stratejilerini belirlemek önemlidir. Parmak stratejisi, plaka prosedürü, sosis stratejisi, çizgi tekniği ve ideal resim boyama ve fırınlama ile elde edilir. Torna ayrıca bir tür etkileşim aracı olarak kullanılır ve kildeki ana hatların süslenmesini sağlar. En yeni seramik yapıştırıcı ilaçları için de aynı şekilde tornalama mümkün olabilir. Seramik sanatı ile yapılabilecek birçok ürün bulunmaktadır. Bu ürünler; seramik tuğla döşemeler, porselen eşyalar, seramik çanaklar, çini işleri, fayanslar, güveç kapları, çömlekler ve seramik çerçeveler şeklinde sıralanabilir. Ayrıca akla gelebilecek çoğu eşya seramik sanatı ile yapılabilir.

Haberin Devamı

 Seramik Sanatında Hangi Malzemeler Kullanılır?

 Seramik sanatında çoğu sanat türlerinde olduğu gibi özel malzemeler kullanılmaktadır. Bunlar Şu şekilde sıralanabilir

Seramik çamuru (Döküm çamurları ve plastik çamurlar)

Model kalemleri, (Ahşap-Metal-Plastik)

Kalıp yapımı için alçı

Sünger

Çeşitli boy testereler

Çeşitli zımparalar

Kalıp tahtaları ve alçı plakalar

Kurutma kabini

Kompresör

Deneme ve mamul fırını