Eğitim Serbest Meslek Nedir? Kimler Serbest Meslek Erbabı Sayılır?

Serbest Meslek Nedir? Kimler Serbest Meslek Erbabı Sayılır?

09.06.2021 - 02:19 | Son Güncellenme:

Sermayeden çok mesleki bilgiye ve tecrübeye dayalı kayıt dışı istihdam alanlarına serbest meslek denir. Özel sektörün bir dalı olan serbest meslek terimi, hem yarı resmi hem de resmi olmayan işleri kapsar. Bu mesleklerden birini ifa etmek isteyen kişiler gerekli izinleri devlet kurumlarından alır. Ancak çalışma saatleri, maaş ve izin günleri gibi konularda herhangi bir yasaya tabi değillerdir. Serbest meslek nedir? Kimler serbest meslek erbabı sayılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Serbest Meslek Nedir Kimler Serbest Meslek Erbabı Sayılır


Serbest meslek, özel sektördeki birçok iş alanını kapsar. Örneğin özel bir okulda öğretmenlik yapan bir eğitimci ya da home office çalışan bir senaristin yaptığı işler serbest meslek olarak tanımlanır.

Serbest Meslek Nedir?

Kişilerin herhangi bir kuruma bağlı olmadan çalıştıkları meslek dallarına serbest meslek denir. Bu alanda imzalanan sözleşmeler tamamen kişinin inisiyatifindedir. Kuaförlük, terzilik gibi meslek alanlarında, çırak, kalfa ve ustalık gibi dereceler vardır. Çırak olarak işe başlayan kişiler önce kalfa sonra usta olabilmek için sınavlara girer.

Bazı meslek dallarında ise yardımcı, asistan ve danışman gibi vasıflarda işe başlanabilir.

Ülkemizde bağımsız girişimciler de serbest meslek kategorisinde yer alır. Herhangi bir kuruma bağlı olmadan çalışan bağımsız girişimciler, az sermaye ile iş kurar ya da mevcut bir işi daha ileri noktalara taşır.

Bu tür mesleklerin en büyük avantajlarından biri kişinin çalışma koşullarını ve saatlerini kendi belirlemesidir. Serbest mesleklerden birini ifa etmek için büyük bir sermaye gerekmemesi de bu işlerin en önemli artılarından biridir.

Kimler Serbest Meslek Erbabı Sayılır?

Sanat alanında serbest meslek erbapları: Senarist, oyuncu koçu, tiyatro ve sinema oyuncuları, senaryo danışmanı, roman yazarı ve müzisyenler.

Sağlık alanında serbest meslek erbapları: Sünnetçi, diş hekimleri, sağlık memurları ve ebeler.