Eğitim Serbest Müstezat Nedir? Serbest Müstezat Türünü İlk Kullanan Şair Kimdir?

Serbest Müstezat Nedir? Serbest Müstezat Türünü İlk Kullanan Şair Kimdir?

08.06.2021 - 01:22 | Son Güncellenme:

Serbest Müstezat ilk defa 19. yüzyıl döneminde Servet-i Fünun edebiyatını benimsemiş sanatçılar tarafından geliştirilmiştir. Bir nazım şekli olarak bilinmektedir. Serbest müstezat nedir? Serbest müstezat türünü ilk kullanan şair kimdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Serbest Müstezat Nedir Serbest Müstezat Türünü İlk Kullanan Şair Kimdir

Serbest Müstezat, Müstezatın daha özgür bir şekilde kullanılan haline verilen isimdir. Sembolizmin yaygın olduğu zamanlarda ilk defa Fransa'da görülmeye başlamıştır. Servet-i Fünun ile Fecr-i Ati şairleri de bu nazım biçimini kullanmışlardır.

Serbest Müstezat Nedir?

Serbest Müstezat aruz ile hece ölçüsünün farklı kalıpları ile yazılabilmektedir. Temelde alınan kalıpların farklı parçaları farklı düzenlerde kullanılabilir. Bunun dışında başka kalıplar ile bunların parçalarının kullanılması da mümkün olmaktadır. Uzun ya da kısa olan mısralar farklı düzenlerde sıralanabilmektedir. Bunun dışında bazen belli bir düzen kullanılmadığı da görülmektedir.

Kafiye örgülerinin düzenlenmesi de bir düzen dahilinde değildir. Şair bunu istediği gibi yapabilmektedir. Serbest müstezat, müstezattan daha özgür bir şekilde kullanılmaktadır. Sembolizmin yaygın olduğu dönemlerde ilk defa Fransa'da görülmüştür. Servet-i Fünun ile Fecr-i Ati şairleri serbest müstezat kullanmışlardır. Serbest Müstezatta nazımın nesre yaklaştırıldığı görülmektedir.

Serbest Müstezat, divan şiirinde bulunan müstezatın geliştirilmesi ile oluşturulmuştur. Yani doğrudan bir şekilde batı şiirinden alınmaktadır. Bu biçim, klasik nazım şekilleri ve tek ölçünün bir örnek olmasından kurtulmak ve ahenk yaratmak için oluşturulmuştur. Serbest nazıma geçişin bir basamağı olmuştur.

Serbest Müstezat Türünü İlk Kullanan Şair Kimdir?

Serbest müstezatı ilk defa aruzla ile deneyen şair Tevfik Fikret olmuştur.

Serbest müstezat özellikleri şu şekildedir;

Haberin Devamı

Aruz ölçüsü kullanılmaktadır.

Kafiye belli bir düzen içerisinde değildir.

Serbest müstezat nazım biçiminde uzun ya da kısa dizeler düzenli ya da düzensiz bir şekilde yazılabilmektedir.

Kısa mısra ölçüleri şiirin de bir ölçüsüdür.

Türk edebiyatında Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati şairleri tarafından kullanılmıştır.