Eğitim Sigorta Primi Nedir, Nasıl Hesaplanır? Sigorta Primi Neleri Kapsar?

Sigorta Primi Nedir, Nasıl Hesaplanır? Sigorta Primi Neleri Kapsar?

09.12.2021 - 17:05 | Son Güncellenme:

Prim, sigortacılıkta verilen ve teminat karşılığı alınan ücrettir. Sigorta primleri belirli ücretler halinde ödenen primlere denmektedir. Peki sigorta primleri tam olarak nedir ve ne işe yarar detayları ile derledik.

Sigorta Primi Nedir, Nasıl Hesaplanır Sigorta Primi Neleri Kapsar

 Sigorta primleri tam anlamı ile sigorta kuruluşlarının satın almış olduğu risk karşılığında ödenmektedir. Aynı zamanda buna ek olarak genel giderler, komisyon ve maliyetler sigorta şirketlerinin karşılaması gerektiği prim bedellerine dahildir.

Haberin Devamı

 Nasıl Hesaplanır?

 Sigorta primleri hesaplanırken dikkat edilmesi gereken birkaç kural bulunmaktadır. En önemlisi teşvik türüdür. Yani teşvikten yararlanabilmeniz için prim indirimi uygulanabilmektedir. Ödemeler bu şekilde değişiklik gösterebilir. Eğer vadesi geçmiş sigorta borcunuz var ise herhangi bir indirimden yararlanamazsınız.

 Sigorta primi giydirilmiş brüt ücret üzerinden işveren, işçi ve işsizlik oranları üzerinden hesaplanabilmektedir. Brüt ücret tutarını ise belirtilen tutarlar ile çarparak hesaplayabilirsiniz;

 - İşçi sigorta primi ,

 - İşveren payı %20,

 - İşçi işsizlik oranı %1 ve işveren işsizlik oranı %2’dir.

 Neleri Kapsar?

 SSK primleri sadece bir işverene bağlı olarak işçilere ödenen sigorta primidir. Kendi adına çalışanlar ya da kamu kurumlarında çalışan kimseler farklı sigorta kollarından faydalanabilmektedir. Bunların dışında;

Haberin Devamı

 - İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler,

 - Tarımda hizmet akdiyle süresiz çalışanlar,

 - Bir işverenin emrinde çalışanlar,

 - Ya da kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar sigortalılık kapsamında yer alabilmektedir.

 Bu durumda ise 4a bir işyerinde sözleşmeli çalışanları, 4b isteğe bağlı sigorta primi ödeyenleri ya da eski BAĞ-KUR’luları,4c hizmet ise eski Emekli Sandığı’na bağlı çalışan memurları kapsamaktadır.