Eğitim Sirke Anası Nedir, Ne İşe Yarar? Sirke Anasının Faydaları Nelerdir?

Sirke Anası Nedir, Ne İşe Yarar? Sirke Anasının Faydaları Nelerdir?

08.06.2021 - 01:19 | Son Güncellenme:

Sirke anası, ev yapımı olan sirkelerin oluşmasını sağlayan temel maddeyi oluşturur. Sirke yapmak istiyorsanız sirke anasını daha yakından inceleyebilirsiniz. Sirke anası hakkındaki önemli bilgileri sizin için derledik.

Sirke Anası Nedir, Ne İşe Yarar Sirke Anasının Faydaları Nelerdir

Evlerde sık sık yapılan sirkelerin yapı taşı sirke anasıdır. Sirke yapabilmek için gerekli olan mayaya sirke anası ismi verilir. Doğal bir fermantasyon işlemi neticesinde sirke üstünde kendi kendine oluşan opak ve jelimsi bir tabakaya sahip olan sirke anası, fermantasyon süreci bittikten sonra ise bir kaba alınarak başka zaman kullanılmak üzere muhafaza altına alınır.

Sirke Anası Nedir?

Sirke anası, ev yapımı sirkeleri yapabilmek için gereken mayaya verilmiş olan isimdir. Diğer bir ifade ile sirke yaparken fermantasyon işlemi sürecinde kendi kendine oluşan jel kıvamına sahip bir tabakadır. Fermantasyon işleminden sonra başka bir kenara alınarak saklanabilen sirke anası ile sonraki sirkelerin yapımı da oldukça kolaylaşır. İlk yapıldığında bir hayli ince ve kaygan bir kıvama sahip olan sirke anası zaman geçtikçe saklandığı kabın şeklini alabilmektir ve kıvamı da çok daha kalınlaşır.

Sirke Anası Yenilebilen Bir Madde midir?

Sağlık açısından oldukça yararlı olan sirke anası yoğun bir aromatik yapıya sahiptir. Sirke anasının yenilmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Sirke Anası Nasıl Elde Edilir?

Sirke anasının yapılabilmesi için gerekli olan malzemeler nohut, bulgur ve organik baldır. Cam yapılı bir kavanozun içerisine kullanılacak olan meyveler küçük bir şekilde doğranır. Üzerine bulgur, nohut ve organik bal ile içme suyu eklenerek silikon ya da plastik bir kaşık ile karıştırılır. Cam kavanozun ağzı ise ince yapılı bir tülbent ile kapatılır. Ardından yirmi gün ışık geçirmeyen, kuru, serin ve karanlık bir ortam içerisinde bekletilir. İki günde bir malzemeler karıştırılır. Yirmi günlük zaman diliminin sonunda ise kavanozun üzerinde jelimsi bir kıvama sahip olan opak bir tabaka oluşur.

Yazarlar