Eğitim Sitokinez Nedir, Nerede Gerçekleşir? Sitokinez Sonucu Ne Olur?

Sitokinez Nedir, Nerede Gerçekleşir? Sitokinez Sonucu Ne Olur?

02.04.2021 - 01:54 | Son Güncellenme:

Günlük hayatta bir çok farklı kelime ile karşılaşılmaktadır. Siz de anlamını bilmediğiniz bir kelime ile karşı karşıya kaldığınız da hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Sitokinez nedir, nerede gerçekleşir? Sitokinez sonucu ne olur? Siz de sitokinez hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Sitokinez ve sonuçları ile ilgili olarak tüm detayları derledik.

Sitokinez Nedir, Nerede Gerçekleşir Sitokinez Sonucu Ne Olur

Sitokinez aynı zamanda sitoplazma bölünmesi olarak da bilinmektedir. Hücre bölünmesi esnasında sitoplazmada meydana gelen hücre bölünmesi ile hayvanlarda ve bitkilerde sitokinez işlemi gerçekleşir. 

Haberin Devamı

 Sitokinez Nedir, Nerede Gerçekleşir? 

 Sitokinez, temel olarak hücre bölünmesi şeklinde ifade edilebilir. Sitoplazmanın bölünmesi ile sitokinez işlemi gerçekleşir. Hayvan hücrelerinde meydana gelen sitokinez işlemi sitoplazmanın boğumlanması ile oluşmaktadır. Sitoplazma bölünmesinden sonra ise aynı genetik yapıya sahip iki farklı hücre oluşur. Aynı zamanda sitokinez hem bitki hücrelerinde hem de hayvan hücrelerinde farklı şekillerde meydana gelmektedir. 

 En temel şekilde sitoplazmanın boğumlanarak ayrılması, sitokinez olarak ifade edilmektedir. Sitokinez işlemi hücrede gerçekleşmekte olan bir işlemdir. Sitokinez, bitkilerde orta lamel aracılığı ile gerçekleşir. Hayvanlarda ise boğumlanarak gerçekleşmektedir. 

Haberin Devamı

 Sitokinez Sonucu Ne Olur?

 Sitokinez, sitoplazmanın bölünmesi için kullanılan bir isimdir. Sitokinez sonucunda sitoplazma da bir hücre bölünmesi olur ve aynı genetiğe sahip iki farklı hücre meydana gelir. Hayvanlarda sitokinez anafaz evresinde başlar ve bitkilerde ise telofaz evresinde başlar. Sitoplazmanın boğumlanmasına ve sonrasındaki ayrılma sürecine de sitokinez denmektedir. Bitkilerde çeper bulunduğu için boğumlanma işlemi gerçekleşmez. Bu yüzden de orta lamel aracılığı ile sitokinez oluşumu meydana gelir. 

 Sitokinez, çekirdek eşleşmesinin sonrasında meydana gelen bir işlem olarak ifade edilebilir. Sitokinez genel olarak telefaz evresinde başlamaktadır. Mitoz bittikten kısa bir süre sonra ise iki yavru hücre meydana gelir.