Eğitim Skafoid Kemik Nedir, Nerede Bulunur? Kısaca Görevi Ve Önemi

Skafoid Kemik Nedir, Nerede Bulunur? Kısaca Görevi Ve Önemi

08.12.2021 - 04:58 | Son Güncellenme:

Skafoid kemik, karpal kemikleri birbirine bağlamaktadır. El kemikleri ile ön kol arasında geçiş sağlayan skafoid kemik, sekiz karpal kemikten bir tanesi olmaktadır. Peki, skafoid kemik nedir, nerede bulunur? Kısaca görevi ve önemi ile ilgili detayları sizler için derledik.

Skafoid Kemik Nedir, Nerede Bulunur Kısaca Görevi Ve Önemi

Skafoid kemiği, 8 küçük kemik arasında en önemlisi olarak bilinmektedir. Karmaşık hareketleri yapabilme kapasitesine sahip olan skafoid kemiği, tüm hareket ve pozisyon değişikliklerinde önemli rol oynamaktadır.

Skafoid Kemik Nedir?

Skafoid kemiği, hareketin yönetimini sağlayan ana kemik olmaktadır. Hareketin yönetimini sağladığından, skafoid kemik kırılması çok fazla yaşanmaktadır. Tüm el bileği hareketlerinin merkezinde bulunan skafoid kemik, karmal kemiklere oranla daha büyük bir yapıya sahip olmaktadır.

Skafoid Kemik Nerede Bulunur?

El bileği hareketleri esnasında görev alan skafoid kemik, iki sırayı birbirine bağlamaktadır. El üzerine düşme sonucu, skafoid kemik kırığına çok fazla rastlanmaktadır. Kırık sonrası meydana gelen ağrı çok şiddetli olmaktadır. Skafoid kemik kırıklarında hemen tanı konulmamaktadır. Fiziksel olarak yapılan muayenenin ardından film çekilmektedir.

Kısaca Görevi ve Önemi Nedir?

Bileğin kesiştiği yerde olan skafoid kemiği, hareket koordinasyonunu sağlamaktadır. Fasulyeye benzer bir şekle sahip olan skafoid kemiği, enteresan bir kanlanma yapısına sahip olmaktadır. Bazı kişiler skafoid kemik kırığını hemen fark edememektedir. Zor kaynayan skafoid kemik tedavisi için gereken önlemler alınmaktadır. Devamlı hareket eden ve yer değiştiren skafoid kemiğinin hareketsiz tutulmaya çalışılması, zor olmaktadır.