14.03.2021 - 18:52 | Son Güncellenme:
Sorbitol günümüzde tatlandırıcı olarak da geçmektedir. Tükettiğimiz bazı yiyeceklerde bulunan sorbitolun ne anlama geldiği merak konusudur.
Sorbitol Nedir?
Glukozdan kimyasal olarak elde edilen düşük kalorili tatlandırıcıya sorbitol adı verilmektedir. Sorbitol kan şekeri düzeyi açısından şekere göre daha az etkiye sahiptir. Özellikle diyabet hastalığı riski taşıyan kişilerde tercih edilen bir ürün olmaktadır.
Sorbitol Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde pek çok gıda sorbitol içermektedir. Sorbitolun kullanıldığı alanlardan bazıları şunlardır:
- Pişmiş ürünler
- Çikolatalar
- Öksürük şurupları
- Gargara ve diş macunları
- İçecekler
- Çiğnenebilir vitaminler
- Dondurma
Sorbitol Zararları Nelerdir?
Sorbitol şekerden üretilen bir tür karbonhidrat anlamına gelen polioldür. Poliol tüketildikten sonra kısmen bağırsakta emilmektedir. Karaciğerde fruktoza dönüşür. Bu nedenle gereğinden fazla kullanılmasının insan sağlığına zararları olduğu bildirilmiştir. Sorbitolun zararları ise şunlardır;
- Şişkinlik
- Gaz
- İshal gibi sorunlara neden olabilmektedir.