Eğitim Sosyal Girişimcilik Nedir? Dünyadan Sosyal Girişimcilik Örnekleri Nelerdir?

Sosyal Girişimcilik Nedir? Dünyadan Sosyal Girişimcilik Örnekleri Nelerdir?

09.06.2021 - 02:16 | Son Güncellenme:

Sosyal girişimcilik pek çok açıdan insanlığa önemli faydalar sunar. Geçmiş yıllardan günümüze kadar bu konuda birçok farklı örnek de ön plana çıkıyor. Peki sosyal girişimcilik nedir? Dünyadan sosyal girişimcilik örnekleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Sosyal Girişimcilik Nedir Dünyadan Sosyal Girişimcilik Örnekleri Nelerdir


Türkiye ile beraber dünyanın birçok farklı ülkesinde sosyal girişimcilik örnekleri bulunmaktadır. Bu durum topluma önemli katkılar sağlarken aynı zamanda bir kar unsuru olarak da etkin bir bütünlük sağlar.

Sosyal Girişimcilik Nedir?

Toplumsal fayda ile kar unsurunu bütünleştiren, aynı potada eriten, yönetim becerileri ile sosyal sorumluluğu aynı çatı altına getiren anlayışa sosyal girişimcilik denir. Hem çevre hem de insanlık ile beraber toplum açısından çok önemli faydaları bulunmaktadır. Böylece ele alınacak bir kurum ya da kuruluş kapsamında, önemli bir kâr elde ederken aynı zamanda toplumsal fayda ön plana çıkarılır. Bu da her iki taraf için oldukça güçlü bir fırsat anlamına gelmektedir. Yani tek taraflı olmayan, bir kuruluş üzerinden kar elde edilirken topluma fayda sağlayan bir girişimciliktir.

Dünyadan Sosyal Girişimcilik Örnekleri Nelerdir?

Dünya çapında birçok farklı sosyal girişimcilik örnekleri ele alınabilir. En yakın olarak Türkiye'den bir örnek verilecekse; 1872 senesinde Darüşşafaka'nın kurulmasına öncülük eden Ziya Bey, gerçekleştirdiği bu çalışma ile sosyal girişimcilik örneği oluşturur. Bu örnekle beraber ayrıca birçok farklı sosyal girişimcilik sağlayan kurumdan bahsetmek mümkün.

- Better World Books
- Glimmer App
- The Shoe that graws
- 1 genç 1 gelecek
- Garaj
- Evreka
- Çöp(m)adam

Bu şekilde ele almak suretiyle birçok farklı sosyal girişimcilik örneği sunulabilir. Özellikle son dönemlerde kar elde etmek isterken ayrıca dünyaya bir katkı sağlamak amacıyla, günümüzde pek çok kişi ve kurum bu yapıyı ön plana alıyor.