11.06.2021 - 02:41 | Son Güncellenme:
Sosyolojide ve iktisadi biliminde alt yapı - üst yapı kavramları önemli bir yer tutar. Ekonomik şartlar, aylık gelir ve temel ihtiyaçlar alt yapıyı oluşturur. Üst yapıda ise alışkanlıklar, gelenekler ve kültür yer alır. Bu teoriye göre alt yapı üst yapıyı belirleyen en önemli faktörlerin başında gelir.
Sosyo Ekonomik Ne Demek?
Hem içtimai (toplumsal) hem de ekonomik olarak değerlendirilen tüm olgular sosyo ekonomik olarak değerlendirilir. Örneğin ''işsizlik'' sosyo ekonomik bir kavramdır. Çünkü işsizlik bireyi ve toplumu sadece iktisadi açıdan etkilemez. Bir kişinin düzenli gelirinin olmaması, sosyal standartlarının da düşmesine neden olur.
Buna kaşın ekonomik durumu iyi olan kişiler ise istedikleri gibi seyahat edebilir ve özgürlükleri kısıtlanmaz. Hayatımıza 20. yüzyılda giren sosyo ekonomik terimi, çok yönlü bir kavram olup sosyal ilişkilerin ve iktisadi yaptırımların tümünü kapsar.
Sosyo Ekonomik Destek Ne Anlama Gelir?
Maddi durumu yetersiz olan kişilere yapılan nakdi desteklere sosyo ekonomik destek denir. Bu tür destekler, kişinin yaşam standartlarını iyileştirmeye yöneliktir. Örneğin en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çeken bir aileye yapılan maddi yardım, o ailedeki çocukların eğitim hayatını devam ettirmesini sağlar.
Dolayısıyla yapılan nakdi yardımlar sadece iktisadi yönüyle ele alınmamalıdır. Ekonomik şartların iyileştirilmesi bireyin yaşamını birçok yönden olumlu etkiler.