Sözlük Brix Nedir, Kaç Olmalıdır? Brix Değeri Kaç Olmalıdır?

Brix Nedir, Kaç Olmalıdır? Brix Değeri Kaç Olmalıdır?

14.09.2021 - 01:54 | Son Güncellenme:

Brix kimyada sıklıkla kullanılan bir terimdir. Bu terim çoğu zaman insanlar tarafından merak edilmektedir. Brix değerinin kaç olması gerektiği ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Brix nedir, kaç olmalıdır? Brix değeri kaç olmalıdır tüm detayları ile derledik.

Brix Nedir, Kaç Olmalıdır Brix Değeri Kaç Olmalıdır

Brix derecesi, ° Bx sembolü ile gösterilmektedir. Bu ifade çözelti içerisinde bulunan çözünmüş şekerin derecesine verilen isimdir. Gıdalarda brix değeri sıklıkla kullanılmaktadır. Bu nedenle son derece önemlidir.

Haberin Devamı

 Brix Nedir, Kaç Olmalıdır?

 Brix değeri, su ve çözünmüş şeker çözeltisinde bir derece brix yaklaşık olarak 10g/l değerini ifade etmektedir. Çözelti içerisinde sakkaroz dışında farklı farklı bir katı çözünmüş ise o zaman ° Bx derecesi çözünmüş olan katıların ifade edilmesi amacı ile kullanılmaktadır. 

 Brix derecesi çoğunlukla meyve suyu, şarap, akçaağaç şurubu, bal endüstrilerinde sıklıkla kullanılır. Brix derecesi refraktometre ya da hidrometre ile ölçülmektedir. Ölçüm yapıldıktan sonra brix derecesi tabloya girilmektedir. Böylece numune içerisindeki kuru katı miktarı elde edilmiş olur.

 Brix Değeri Kaç Olmalıdır?

 Bazı çözeltiler içerisinde örneğin üzüm suyunda glikoz, sükroz, fruktoz, çeşitli asitler ve farklı maddeler bulunmaktadır. Böyle bir durumda brix değeri çözelti içerisindeki toplam şeker miktarını yaklaşık olarak ifade etmektedir.

Haberin Devamı

 Alkolün sudan daha fazla kırılma indisi bulunmaktadır. Bu nedenle fermantasyonun başlamasının ardından şeker çözeltisinde refraktometre ölçümünün yapılması gerekmektedir. Hidrometre ile yapılan brix ölçümleri fermantasyondan etkilenmektedir. Etanol sudan çok daha yoğun bir maddedir. Bu nedenle etanol, su ve şeker çözeltisi içerisinde brix derecesi düşük okunmaktadır.