Sözlük Çetr Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Çetr Ne İşe Yarar?

Çetr Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Çetr Ne İşe Yarar?

06.01.2022 - 04:29 | Son Güncellenme:

Bazı kelimeler, geçmiş zamanda kullanılan, eşya yada varlıkları niteledikleri için günümüzde artık kullanılmayabilir. Bunun nedeni ise o eşya yada varlığında artık günümüzde kullanılmamasıdır. Bu tarz sözcükleri daha çok bilgi yarışması sorularında görebiliriz. Çetr, bu sözcüklere iyi bir örnektir. Çetr nedir? TDK sözlük anlamı ne demek? Çetr ne işe yarar tüm detayları ile derledik.

Çetr Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Çetr Ne İşe Yarar


Çetr, Osmanlı döneminde yaygın kullanılan bir kelimedir. Günümüzde ise artık bu sözcük kullanılmamaktadır. Her ne kadar çetr sözcüğü kullanılmasa da bulmaca ve bilgi yarışmalarında karşımıza soru şeklinde çıkabilir.

Çetr Nedir?

Çetr, diğer adı ile mizalledir. Hükümdarın sefere çıkarken yada bir alay topluluğu ile bir yere gitmesi halinde tepesinde kurulan yüksek tepeli gölgelik çadırdır.

TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Eski zamanlarda özellikle Osmanlı döneminde kullanılan çetr kelimesinin TDK sözlük açıklaması, saltanat şemsiyesi şeklindedir.

Çetr Ne İşe Yarar?

Çetr, hükümdarların tahtları üzerine kurulan gösterişli bir şemsiyeyi andırır. Kullanım amacı hükümdara gölgelik etmektir. Bir mızrağın ucundan kubbe şeklinde açılır. Bir diğer kullanım amacı ise hakimiyet sembolü olmasıdır.