Sözlük Çini Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Çini Türleri Nelerdir?

Çini Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Çini Türleri Nelerdir?

23.10.2021 - 02:56 | Son Güncellenme:

Türk kültüründe çini oldukça yaygındır. Çini kelimesi anlamı insanlar tarafından merak edilmektedir. Birçok yerde kullanılan çininin ne olduğu oldukça fazla araştırılmaktadır. Çini ne demek? Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki karşılığı nedir? Çini çeşitleri nelerdir? Sizler için çini kelimesinin anlamını ve türlerini derledik.

Çini Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Çini Türleri Nelerdir

Çini kelimesinin bir yüzü sırlı ve süslü pişmiş balçıktan yapılmış nesne olarak verilmektedir.

Çini TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Çini sözcüğü TDK sözlüğünde aratıldığında iki anlamla karşılaşılmaktadır. Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk karşılığı Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans olarak verilmiştir. Çini kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci karışlığı Sırlı ve süslü, pişmiş balçıktan yapılan olarak verilmiştir.

Çini Türleri Nelerdir?

Türklerde bulunan ya da yapılan çiniler iki türe ayrılmaktadır. Çiniler duvar çinileri ve evani çiniler olarak ikiye ayrılmaktadır. Çiniler birde boyut olarak da ikiye ayrılmaktadır. Çiniler büyük levhalardan oluşan çiniler ve küçük parçalardan oluşan çiniler olarak da ikiye ayrılmaktadır. Büyük levha halindeki çiniler yapılardan kullanılmaktadır.