Sözlük Çıta Ne Demek? Çıta Tdk Sözlük Anlamı Nedir?

Çıta Ne Demek? Çıta Tdk Sözlük Anlamı Nedir?

02.02.2022 - 03:18 | Son Güncellenme:

Türkçe dünya dilleri arasında yer alan bir dildir. Türkçe dilinin, yapı gereği sondan eklemeli bir dil olduğu bilinmektedir. Köken olarak da Ural Altay dil grubu arasındadır. Harflerden meydana gelen Türk alfabesi birleşerek kelimeleri oluşturmaktadır. Bu kelimeler de bazı kurallar doğrultusunda Türkçe cümle kurmaya yaramaktadır. İşte bu kelimelerin her birinin anlamları bulunmaktadır. Bizler bu sözcüklerin doğru anlamlarına Türk Dil Kurumu sözlüğünden ulaşmaktayız. Çıta ne demektir, çıta TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.

Çıta Ne Demek Çıta Tdk Sözlük Anlamı Nedir

Çıta gibi bazı kelimelerin anlamlarına bakmak için bireyler genellikle Türk Dil Kurumunca yayınlanan Türkçe sözlüğe bakmaktadır. Bu yüzden de insanların evlerinde ya da iş yerlerinde mutlaka bir tane Türk Dil Kurumu sözlüğü vardır. Çıta kelimesinin anlamı da Türk Dil Kurumu sözlüğünde var olmaktadır ve yer verilmiştir.

Çıta Ne Demek?

Çıta sözcüğünün birden fazla anlamı vardır. İlk olarak çıta demek türlü işlerde kullanılmak üzere tasarlanmış düzgün biçilmiş, ensiz ve uzun tahta parçası demektir. Burada geçen çıta anlamı bize çıta aracının marangozluk ve bahçe işlerinde kullanıldığını göstermektedir. Bu anlama örnek bir cümle vermek gerekirse '' Annem saksıya ekmiş olduğu çiçeklerini dallarının kırılmaması adına çıtayla tutturmaktadır. '' cümlesi verilebilmektedir.

Çıta kelimesinin bir diğer anlamı ise bir spor terimi olarak kullanılmasıdır. Bu spor dalı ise sırıkla atlama spor dalıdır. Burada çıtayı daha önce atlanmış olandan daha yükseğe ayarlamak anlamı ortaya çıkmaktadır.

Çıta mecazi anlamda da karşımıza çıkmaktadır. Yükseklikte olmayı anlamamıza yardımcı olan bir sözcüktür. Bu duruma örnek bir cümle vermek gerekirse '' Düzenlenen yarılmada Ali çıtayı bir hayli yüksek tuttu. '' cümlesi verilebilmektedir.

Çıta TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Türk Dil Kurumuna göre çıta kelimesinin sözlük anlamı yukarıda bahsettiğimiz kelimenin gerçek anlamı olan düzgün biçilmiş uzun ve ensiz takta parçasıdır. Çıtayı yükseltmek ise çıta kelimesinin kullanıldığı atasözü ve deyimleri içermektedir. Buradan da anlayacağımız gibi Türk Dil Kurumuna göre çıta kelimesinin farklı anlamları vardır. Bireyler de bu anlamları anlatmak istedikleri düşüncelerini dile getirmek amacıyla günlük hayatta sıklıkla kullanmaktadır.