Sözlük Debridman Nedir, Nasıl Yapılır? Debridman Çeşitleri Nelerdir?

Debridman Nedir, Nasıl Yapılır? Debridman Çeşitleri Nelerdir?

01.07.2022 - 15:55 | Son Güncellenme:

Açık yara üzerinde meydana gelen ölü dokuların temizlenmesine debridman adı verilir. Yaranın çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmak için düzenli bir şekilde debridman uygulamasının yapılması da aynı zamanda yara üzerinde enfeksiyon ve bakteri oluşumunu da önler. Debridman nedir, nasıl yapılır sizler için derledik.

Debridman Nedir, Nasıl Yapılır Debridman Çeşitleri Nelerdir

 Özellikle de bacak bölgesinde meydana gelen derin yaraların iyileşme sürecinde ise, kalın bir tabaka şeklinde zararlı dokular meydana gelir. Debridman işlemi ile birlikte yara kenarındaki cilt iyice temizlenir ve yara yatağı da iyileşme için hazır hale getirilir.

Haberin Devamı

 Debridman Nedir?

 Yara iyileşmesini sağlamak için uygulanan çeşitli uygulamalara debridman ismi verilir. Bu işlem sayesinde yaranın daha hızlı iyileşmesi sağlanır. Her çeşit ciltte oluşan doku artıkları bu işlemin uygulanması ile birlikte kesin bir şekilde temizlenmiş olur. 

 Debridman Nasıl Yapılır?

 Yara kenarında bulunan cildin tamamen temizlenmesi şeklinde bilinen bu işlem, dokuların hızlı ve sağlıklı bir şekilde iyileşebilmesi için tercih edilir. Bu işlem yapılmadığı zaman, yaranın yüzeyi de sağlıklı bir şekilde iyileşemez. Bu işlemin yapılması sayesinde yara çevresinde bakteri oluşumu da engellenir. Doku artıklarının temizlenmesi işlemi ise, hijyenik bir ortamda ve uzman bir doktor kontrolünde yapılır. Bir yaranın çevresindeki dokuların iyi derecede temizlenmesi, iyileşmesi ve bakteri oluşumuna karşı korunması da büyük önem taşır.

Haberin Devamı

 Debridman, yaralarda meydana gelen iyileşmelerde önemli bir rol oynar. Hastanın yarasının konumuna ve derinliğine göre debridman tedavisinde farklı yöntemler uygulanır. Her yöntem ise, farklı şekillerde uygulanabilir. Hastanın durumuna göre de en uygun yöntem belirlenir. Zaman içinde yara üzerinde meydana gelen iyileşme şekline göre bir yöntem belirlenebilir. Bu sayede yaralar, hızlı bir şekilde iyileşmeye başlar.

 Debridman Çeşitleri Nelerdir?

Cerrahi

Otolitik

Mekanik

Biyolojik

Enzimatik