Sözlük Defteri Kebir Nedir? Defnasteri Kebir (Büyük Defter) Nasıl Düzenlenir?

Defteri Kebir Nedir? Defnasteri Kebir (Büyük Defter) Nasıl Düzenlenir?

14.09.2021 - 01:40 | Son Güncellenme:

Defteri kebir muhasebe içerisinde yer alan önemli konulardan bir tanesi olmaktadır. Sizin için defteri kebirin ne demek olduğunu, bu defterin özelliklerini ve defteri kebirin nasıl düzenlendiğini derledik.

Defteri Kebir Nedir Defnasteri Kebir (Büyük Defter) Nasıl Düzenlenir

Defteri kebir pek çok özelliği ve pek çok kuralı bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle oldukça önemli bir defterdir.

Haberin Devamı

 Defteri Kebir Nedir?

 Defteri kebir ya da daha çok kullanılmakta olan adıyla büyük defter, diğer yevmiye defterlerine kaydedilen işlemleri buradan alıp sistemli bir biçimde hesaplara dağıtan ve düzenli olarak bu hesaplarda toplayabilen muhasebe defterine verilen isimdir.

 Defteri Kebirin Özellikleri Nelerdir?

 Vergi Usul Kanunu içerisindeki 182. maddeye bakıldığında yevmiye defterlerine yapılmakta olan işlemler tarih ile işlem sırasına göre, belirli bir düzenlemeye tabi tutulmadan kaleme alınmaktadır. İşletmenin muhasebe uygulamalarının takip edilmesi ve kontrolü için mevcut muhasebe kayıtlarının diğer hesaplara dağılımının çok daha düzenli bir biçimde yapılmasını sağlamaktadır. Bu sebeple hesaplarda bulunan hareketliliklerin takibi ve kontrolü için değişik bir deftere gereksinim duyulmaktadır. Bu hesaplarda ortaya çıkan rakamların sistemli bir biçimde bir araya getirilebilmesi ve dağıtılabilmesi görevini yerine getiren deftere ise defter-i kebir ismi verilmektedir. Defteri kebir tutulması mecburi olan bir defter çeşididir.

Haberin Devamı

 Defteri Kebir Nasıl Düzenlenir?

Diğer bütün tutulacak olan defterlerde olduğu gibi, defteri kebir kayıtlarının da Türkçe olarak tutulması mecburidir.

Kayıtlar içerisinde Türk para birimi kullanılmaktadır.

Yazma işlemleri kapsamında mürekkepli olan kalem ya da makine kullanılmaktadır.

Yanlış yapılan kayıtlarda, yanlış yazılmış olan rakam ve yazı okunacak biçimde çizilmektedir. Üst ya da yan tarafına ya da ilgili olduğu hesaba doğrusu yazılıp düzeltilmektedir.