Sözlük Flebotomi Nedir, Neden Yapılır? Flebotomi Nasıl Yapılır?

Flebotomi Nedir, Neden Yapılır? Flebotomi Nasıl Yapılır?

30.06.2022 - 17:41 | Son Güncellenme:

Flebotomi, en kısa ifadeyle bir tür kan alma işlemidir. Flebotomi işlemi toplardamar üzerinden yapılmaktadır, kan bağışı yapanlar için kullanılan bir yöntemdir. Flebotomi uygulaması, farklı hastalık tedavilerinde kan dolaşımını engelleyen fazla kanın boşaltılmasını sağlamaktadır. Flebotomi nedir, neden yapılır? Flebotomi nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar.

Flebotomi Nedir, Neden Yapılır Flebotomi Nasıl Yapılır

Flebotomi, işlemi yapılmadan önce yapılması gereken hazırlık aşamalarına azami özen gösterilmelidir. Tıbbi bir işlem olan Flebotomi işlemi uzman doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir. Önemli bir tıbbi işlem olan Flebotomi uzmanların tecrübe ve bilgi birikimiyle kolaylıkla yapılabilmektedir. 

Haberin Devamı

 Flebotomi Nedir, Neden Yapılır?

 Flebotomi, toplardamar(vende)dan kan alma işlemini ifade etmektedir. Flebotomi uygulaması akciğer ödemi, kalp yetmezliği tedavilerinde fazla kanın boşaltılmasını sağlamak amacıyla yapılır. Kan alma işlemi olarak biline Flebotomi uygulaması mutlaka uzman doktor desteğiyle yapılmalıdır. Bu konuda tecrübe ve bilgi birikimine sahip pretisyen hekim ve tıbbi personele Flebtomi uzmanı denmektedir. Flebotomi işlemi kan bağışı işlemiyle büyük benzerlik taşımaktadır. Hastanın ön hazırlığı yapılarak Flbotomi işlemine en uygun zemin oluşturulmalıdır. 

 Flebotomi Nasıl Yapılır?

 Flebotomi işlemi, atardamar üzerinden kan bağışı veya hastalık tedavisinde fazla kanın boşaltılması amacıyla yapılmaktadır. Flebotomi uzmanının işlem yapmadan önce hastanın kan basıncını, tansiyon değerlerini kontrol etmesi gerekmektedir. Koldan açılan damar yolundan yapılan bir işlem olan Flebotomi, tıbbi tanımı phelobotomy olarak bilinmektedir. Flebotomi, uzmanı olabilmek için tıp fakültelerinin ilgili bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Kolaylıkla yapılabilen Flbotomi uygulaması sektörde uzmanlığı kanıtlanmış kişler tarafından yapılmalıdır.