Sözlük Haddeleme Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Haddeleme Çeşitleri Nelerdir?

Haddeleme Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Haddeleme Çeşitleri Nelerdir?

04.07.2022 - 16:38 | Son Güncellenme:

Haddeleme, TDK sözlük anlamında haddeleme işi anlamındadır. Daha çok imalat ve üretim sektöründe kullanılan bir yöntemdir. Haddeleme yöntemi ile metallere ilk şeklini ya da son şeklini vermek mümkündür. Haddelemenin TDK sözlük anlamıyla birlikte haddeleme çeşitleri hakkında tüm detayları derledik.

Haddeleme Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Haddeleme Çeşitleri Nelerdir

Haddeleme imalat sektöründe materyallere şekil vermek için kullanılan bir yöntemdir. Haddeleme çeşitleri arasında ovalama, termomekanik haddeleme ve halka haddeleme yer alır. 

Haberin Devamı

Haddeleme Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Haddeleme, TDK sözlük anlamına göre haddeleme işi anlamına gelir. İmalat sektöründe malzemelerin birden daha fazla işlemden geçmesi gerekir. Bu kimi durumda ürünlere son şeklini vermek içinken kimi durumda da ilk işlemdir. Materyalleri şekillendirmek için uygulanan en önemli yöntemlerden biri haddelemedir. Metaller ezilir ve haddeleme ile işlenerek istenen şekle getirilir. 

Haddeleme Çeşitleri Nelerdir?

Haddeleme işleminde ürünler farklı olabildiği için haddeleme çeşitleri de farklıdır. Haddeleme çeşitlerini dikişsiz boru üretimi, ovalama, halka heddeleme ve termomekanik haddeleme olarak sınıflandırmak mümkündür. Termomekanik haddeleme sac üretim yollarından biridir ve ince taneli bir yapısı vardır. Halka haddeleme ise küçük çaplı bir halkadandır ve daha yüksek çaplı halka üretiminde kullanılır.

Haberin Devamı

Ovalama işlemi ile beraber cıvata üretmek de mümkündür çünkü herhangi bir malzeme kaybı olmaz. Haddeleme teknolojisi de imalat yöntemleri arasında sayılır. Ovalama yöntemi sayesinde daha hızlı ve kaliteli vida ile cıvata üretebilirsiniz. Cıvata imalatında ovalama tezgahları da kullanılır.