Sözlük Harmonik Ne Demek, Nasıl Oluşur? Harmonik Azaltma Yöntemleri Nelerdir?

Harmonik Ne Demek, Nasıl Oluşur? Harmonik Azaltma Yöntemleri Nelerdir?

02.09.2022 - 13:57 | Son Güncellenme:

Günümüzde elektrik şebekelerinde saf sinüs şeklindeki gerilim ve akım dalga şekilleri ile karşılaşmak bazı sebeplerden zorlaşmıştır. Bu nedene gerilim ve akım dalga şekilleri sinüs şeklinden ziyade farklı bir duruma gelmeye başlamıştır. Burada karşımıza harmonik kavramı ortaya çıkmaktadır. Harmonik ne demek, nasıl oluşur? Harmonik azaltma yöntemleri nelerdir? İşte, harmonik hakkında merak edilenler.

Harmonik Ne Demek, Nasıl Oluşur Harmonik Azaltma Yöntemleri Nelerdir

Elektrik dağıtım şirketlerinde gerilim sinüs şeklinde gerçekleşmektedir. Aynı şekilde şebekeden çekilen akımın sinüs olması beklenir. Fakat günümüzde harmonik kavramı ile beraber akım dalga şekilleri sinüs şeklinden farklı bir duruma gelmektedir.

Haberin Devamı

 Harmonik Ne Demek, Nasıl Oluşur?

 Harmonik kavramının temelinde Fourier Teoremi bulunmaktadır. Buna göre harmonik herhangi bir periyodik dalga şeklini temel frekansındaki bileşen ve temel bileşenin katlarındaki frekanslardaki bileşenlerin toplamı olmaktadır. Bozulmuş temel dalga formunu oluşturan toplam yüksek frekans dalga biçimlerini harmonik ifade etmektedir. Elektrik olarak harmonik çarpık gerilim ya da akım dalga formunun yüksek frekans bileşenleri olmaktadır.

 Harmonik Azaltma Yöntemleri Nelerdir?

 Şebeke güç kalitesinin çok fazla derecede bozulmasını engellemek için harmonik üreten sistemler ve cihazlar için azaltma, kaçınma veya kompanzasyon yöntemi kullanılır. Toplam harmonik bozulmayı artıran durumlar tekli harmonik frekansa ayarlanmış ve yük ile paralel bağlanmış seri LC devreleri olmaktadır.