Sözlük Morfem Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Morfem Örnekleri Nelerdir?

Morfem Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Morfem Örnekleri Nelerdir?

20.05.2022 - 15:15 | Son Güncellenme:

Morfem ayırıcı özellik olarak sıklıkla kullanılan terimler içerisindedir. Özellikle dilbilimi kategorisinde bir sözcüğün ayırıcı özelliği olarak morfem terimi kullanılmaktadır. Ses bilgisi ve hece bilgisi tüm diller için kullanılmaktadır. Morfem sözcük öbeğinin kelime dizilimini incelemekte ve yabancı gramerinde de aynı metot da kullanılmaktadır. Morfem terimini inceleyerek Morfem örnekleri nelerdir? Hece teriminden olan farklarını ayrıntıları ile derledik.

Morfem Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Morfem Örnekleri Nelerdir

Morfem bir sözcüğün en küçük birimi olarak ifade edilmektedir. Bu küçük birimlerin birleşmesiyle sözcükler meydana gelmektedir.

Haberin Devamı

Morfem Nedir?

Morfem kelimelerin en küçük birimleri olarak ifade edilir. Aslında hece terimi de Morfemle aynı tanım içerisinde olduğu sanılmaktadır. Ancak aralarındaki fark Morfem de Bir kelimenin en küçük yapısıdır. Hece ise bir kelimenin en küçük ses birimi olarak farkı ayrıştırılmaktadır.

Morfem kelimenin yapısıyla ilgili olmakla birlikte Hece ise bir kelimenin telaffuzu ile ilgilenmektedir.

Morfem TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Morfem sözlük anlamı olarak biçim bilimi olarak ifade edilmektedir. Yani kelimelerin yapısını ve biçimi incelemektedir.

Morfem Örnekleri Nelerdir?

Morfem anlamlı ve anlamsız olması bakımından 2 şekilde incelenmektedir. Anlamlı morfeme örnek vermek gerekirse Camı açık bırakma çocuk düşer cümlesinde aslında camı kapat anlamını taşımaktadır. Anlamsız morfem örneğine bakılacak olursa köpek kelimesi ayrı yapılarda anlamı olmamakla birlikte birleştiğinde bir hayvanı nitelemektedir. Ya da en küçük kökten oluşan anlamlı morfeme örnek verilirse Mutluluk kelimesi olmaktadır. En küçük anlamlı morfem mutlu+lu+luk olarak karşımıza çıkmaktadır.